Teroristu grupējums "Daesh" publicējis pirmos attēlus un video no pirms vairāk nekā mēneša notikušā Al Šaēras gāzes lauka uzspridzināšanas. Toreiz tika ziņots, ka gāzes lauka iznīcināšana izraisījusi 4,4 balles spēcīgu zemestrīci.

Homsas reģionā uz ziemeļiem no Palmīras pilsētas esošais gāzes ieguves lauks esot viens no lielākajiem Sīrijā, un Sīrijas valdības spēki kopš pilsoņu kara sākuma jau vairākkārt zaudējuši kontroli pār to. Pēdējā lielā kauja tā apkārtnē norisinājās no 2. līdz 30. maijam.

"Daesh" kontrolē lauks nonāca 5. maijā. Kauju laikā džihādisti īslaicīgi ieņēma arī kādu pamestu militāro bāzi un tā dēvēto "T4" gaisa bāzi, kurā iznīcinājuši vairākus Krievijas gaisa spēkiem piederošus lidaparātus. Četras nedēļas ilgušajās kaujās dzīvību zaudējuši 34 režīma karavīri un 16 džihādisti.

Tā kā pozīcijas militārajās bāzēs noslēdza Palmīras apgādes ceļu, kuru Sīrijas armija ar Krievijas atbalstu nesen bija atkarojusi no "Daesh", režīma spēki tās drīz atkal atguva.

Al Šaēras gāzes lauks gan vēl labu laiku palika teroristu kontrolē, un maija vidū džihādisti to uzspridzināja. Seismologi ziņoja, ka sprādziens izraisījis 4,4 balles pēc Rihtera skalas spēcīgu zemestrīci, un, visticamāk, tā laikā gāzes lauks esot pilnībā iznīcināts. Pagaidām gan tam nav iegūti pierādījumi, jo kaujas par reģionu turpinās joprojām.

Lai gan 30. maijā valdības spēki atguva kontroli pār gāzes lauku un tā apkārtni, jūnija beigās šo teritorija jau atkal iekaroja "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!