Krievijas pilsētā Tomskā tiek organizēta brīvprātīgo nosūtīšana uz nemierīgajiem Ukrainas austrumiem. Karot pret Ukrainas spēkiem dodas 23 līdz 50 gadus veci vīrieši, daļa ar Afganistānas kara pieredzi, citi vien ar izietu obligāto militāro dienestu, sižetā vēsta "Radio Brīvā Eiropa" un "Amerikas Balss" kopīgais TV projekts "Current time".

Tādas brīvprātīgo grupas tiek komplektētas ne tikai Tomskā, bet arī citās Sibīrijas pilsētās. Cilvēki apgalvo, ka "nebrauc uz Ukrainu, lai nopelnītu, bet vēlas pārtraukt tur notiekošo netaisnību".

Karot uz Ukrainu daudzi devušies vienatnē, tāpēc nolemts sākt centralizētu brīvprātīgo nosūtīšanu, stāsta Krievijas Afganistānas kara veterānu savienības pārstāvis Mihails Kolmakovs.  Karot dodas vīrieši faktiski no visiem Sibīrijas reģioniem, viņš norāda.

Vēstīts, ka Krievija noliedz, ka ar saviem karavīriem, bruņojumu un tehniku atbalstītu Austrumukrainas prokrieviskos separātistus, norādot, ka visi Krievijas pilsoņi, kas karo Ukrainā, uz turieni devušies brīvprātīgi.

Medijos izskanējušas ziņas, ka no Krievijas sabiedrības slēpj faktus par Ukrainā kritušiem karavīriem. Kritušos Maskava noformē kā gājušus bojā "atvaļinājuma" laikā, bet pirms nosūtīšanas uz Donbasu daudzus atvaļina no dienesta, apgalvo aktīvisti.

Žurnālisti, kuri Krievijā centušies pārbaudīt ziņas par svaigiem karavīru apbedījumiem, ir saskārušies ar šķēršļiem. Tā uzbrukumu Astrahaņā piedzīvoja raidsabiedrības BBC filmēšanas grupa.

Tikmēr Kremļa politologs Sergejs Markovs intervijā portālam "Delfi.lt" pieļāva, ka Krievija varētu atzīt savu "ierobežotu klātbūtni" Ukrainā, bet ne agrāk, kā savu "militāro klātbūtni Ukrainā atzīs amerikāņi".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!