Ungārijas lēmums naktī uz otrdienu pilnībā slēgt valsts robežu ar Serbiju, lai apturētu nekontrolējamo robežšķērsošanu, ir radījis spriedzi un iedzinis izmisumā daudzus no migrantu un bēgļu tūkstošiem, kas no Balkānu valstīm cenšas iekļūt Eiropas Savienībā (ES).

Trešdien vairāki simti agresīvi noskaņotu migrantu, pieprasot iekļūšanu Ungārijā, caur kuru vairums plāno doties uz turīgo Vāciju, ar varu centās izlauzties cauri Reskes kontrolpunktam, apmētājot Ungāru policistus ar akmeņiem.

Pēc aptuveni stundu ilgušām sadursmēm, kuru laikā policija pielietojusi asaru gāzi un ūdens lielgabalus, dažiem desmitiem cilvēku izdevies sabojāt nožogojumu un iekļūt Ungārijā.

Likumsargi aizturējuši 29 cilvēkus, tai skaitā "teroristus", atsaucoties uz amatpersonām, ziņo aģentūra "Reuters". Sadursmēs cietuši vismaz 20 policisti un divi bērni.

Ungārijā otrdien stājās spēkā likumi, kas paredz kriminālatbildību par nelegālu robežas šķērsošanu un tikko pabeigtā robežžoga bojāšanu, pierobežā izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Ja pirmdien, pirms robežas slēgšanas Ungārijā ieradās 9380 migrantu, tad tagad plūsma ir apturēta un līdz trešdienai policija aizturējusi 367 robežpārkāpējus.

Trešdien bēgļu grupas, meklējot citus maršrutus, sāka ierasties Horvātijā. Savukārt Ungārija paziņoja par plāniem būvēt žogu arī uz robežas ar Rumāniju un Horvātiju.

Ungārijas lēmums slēgt robežu rada sarežģījumus Serbijai, kura līdz šim, zinot, ka reti kurš migrants un bēglis vēlēsies palikt šajā valstī, pārāk nesatraucās par no Maķedonijas puses ieceļojošajiem cilvēkiem.

Vēstīts, ka Eiropas Savienība (ES) cenšas tikt galā ar migrantu un bēgļu pūļiem, no kuriem daudzi cer nokļūt Vācijā. Eiropa pašlaik piedzīvo lielāko migrantu krīzi kopš Otrā pasaules kara beigām.

Galvenokārt ieceļotāji ir sīrieši, kas bēg no kara savā valstī, bet tāpat Eiropā ierodas eritrejieši, afgāņi un citu valstu iedzīvotāji, kas bēg no vardarbības un nabadzības.

Daudzi migranti un bēgļi atsakās reģistrēties Grieķijā un Ungārijā, kurās viņi ierodas lielā daudzumā, baidoties, ka tad viņus nelaidīs uz Vāciju un citām turīgām ES valstīm.

Lieli bēgļu pūļi ir ieradušies Grieķijā ar laivām no Turcijas, lai tālāk mērotu ceļu caur Maķedonijai, Serbijai un Ungārijai, un nonāktu Austrijā vai Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!