Foto: Kadrs no video

Šajā nedēļas nogalē kāds aculiecinieks internetā publicējis tā dēvēto konfederātu sarīkotu parādi kādā Džordžijas štata pilsētā ASV. Tās dalībnieki redzami braucam pa ielām, izkāruši ASV un Amerikas Valstu Konfederācijas (AVK) karogus.

Nojaušams, ka filmētājs ir afroamerikānis, kurš sākotnēji ir ļoti sašutis par to, ka šāda parāde notiek un ka to atbalsta varas iestādes, pat nodrošinot policijas ekipāžas ceļu norobežošanai.

AVK bija demokrātiska federāla valsts, kuru izveidoja no ASV nošķēlušies dienvidu štati, tostarp Džordžija. Tā pastāvēja no 1861. gada līdz 1865. gadam, kad ASV to uzveica ASV pilsoņu karā. Mūsdienās konfederātu karogs joprojām ir populārs simbols, kas gan ASV, gan citās pasaules zemēs kļuvis par simbolu protestam pret pastāvošo iekārtu.

Vienlaikus ASV tas joprojām netieši simbolizē arī vairākas AVK vērtības, tostarp baltādaino cilvēku pārākumu pār citām rasēm. Līdz ar to video autora sašutums par šādu parādi galvenokārt skaidrojams ar parādes dalībnieku vēlmi "parādīt vietu" melnādainajiem, kā arī citu rasu un tautību ASV iedzīvotājiem, kuru īpatsvars Džordžijas štatā šobrīd jau pārsniedz 40%.

Aculiecinieka skaļie komentāri gan pārvēršas neviltotā priekā, kad vairāki no parādē braucošajiem automobiļiem saskrienas. "Dievam nepatīk nesmukas [lietas]," secina filmētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!