Foto: Kadrs no video
Armēnijā Panikas ciemā otrdien vietējos iedzīvotājus nobiedējušas Krievijas spēku sarīkotas mācības, par kurām ne iedzīvotāji, ne Armēnijas varasiestādes nav informētas. Par incidentu vēlāk Širakas pašvaldības vadībai atvainojušās Gjumri pilsētā esošās 102. Krievijas militārās bāzes amatpersonas, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

"Facebook" kāda vietējā iedzīvotāja publicētā video redzams, ka caur Paniku brauc militārās kravas automašīnas un fonā dzirdami šāvieni no automātiskajiem ieročiem, kā arī sprādzieni. Savukārt citā video redzams, ka saniknoti vietējie iedzīvotāji nobloķējuši ceļu un dusmīgi izprašņā krievu karavīrus un pārmet viņiem bērnu un vietējo iedzīvotāju baidīšanu.

Panikas mērs Vardans Makejans "Sputnik Armenia" atklājis, ka Krievijas karavīri šāvuši tukšas patronas, taču vietējie iedzīvotāji to nav varējuši zināt. Krievu spēki ciematu pametuši tikai pēc tam, kad Makejans piezvanījis Armēnijas Nacionālajam drošības dienestam un policijai.

Savukārt trešdien, dienu pēc incidenta, Krievijas militārās bāzes vadītājs Aļeskejs Paļukovičs tikās ar Širakas pašvaldības vadītāju Karenu Saruhanjanu un tikšanās laikā esot atzinis bāzes kļūdu, mācības nesaskaņojot ar vietējiem iedzīvotājiem. Krievijas militārais komandcentrs vēlāk izplatījis arī atvainošanos, solot noskaidrot vainīgos par notikušo.

Gjumri bāzētās Krievijas militārās vienības bieži mācībām izmantojot pie Panikas esošos Alagjazas poligonu, ziņo "Lenta".

102. Krievijas militārā bāze pie Gjumri izveidota 90. gadu vidū, bet vēlāk slēgts starpvalstu līgums par Krievijas aizsardzību Armēnijai uzbrukuma gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!