Baltijas jūrā starptautiskajos ūdeņos notiekošo NATO spēku militāro mācību "Baltops 2015" laikā pār karakuģiem pārlidojuši Krievijas Gaisa spēku iznīcinātāji, redzams ASV Jūras spēku publicētajā video.

Tradicionālajās NATO mācībās "Baltops", kuras šogad notiek jau 43. gadu pēc kārtas, piedalās 14 NATO dalībvalstu un trīs sabiedroto valstu - Somijas, Zviedrijas un Gruzijas - spēki. To mērķis ir uzlabot spēku fleksibilitāti un savstarpējo sadarbību, kā arī demonstrēt NATO dalībvalstu un partneru gatavību aizstāvēt Baltijas reģionu.

Kopumā mācībās piedalās 5 600 zemes, jūras un gaisa spēku karavīri, kuri īsteno gaisa aizsardzības, jūras piegāžu bloķēšanas, anti-zemūdens kara, un desanta operāciju treniņus. Savukārt desanta operācijās piedalās paredzēts 700 ASV, Somijas un Zviedrijas karavīriem.

"Šīs mācības mūsu, sabiedroto un partneru spēkiem dod svarīgu iespēju pārbaudīt mūsu spēju sastrādāties un uzlabot spējas, kas nepieciešamas reģionālās drošības uzturēšanai. Šīs mācības notiks burtiski vienotā vidē, un es sagaidu sastrādāšanos ar mācīšanos no tik daudzām nācijām un dienestiem," atklāj ASV 6. Flotes komandieris Džeimss Fogo III.

Mācībās tiek izmantoti 49 kuģi, 61 gaisa tehnikas vienības, kā arī viena zemūdene.

"Baltops 2015" piedalās ASV, Beļģijas, Dānijas, Francijas, Gruzijas, Igaunijas, Kanādas, Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas, Turcijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!