Foto: Kadrs no video

Krievijas pilsētā Kurskā ceturtdien atzīmēta 75 gadadiena kopš visu laiku lielākās tanku kaujas. Par godu kaujai, kas ļāva Padomju Savienībai apturēt Trešā Reiha uzbrukumu un vēlāk uzsākt vērienīgu pretuzbrukumu, sarīkota parāde ar prezidenta Vladimira Putina un armijas augstāko amatpersonu dalību. Pēc tās gan pieredzēts incidents, no platformas noripojot tankam "T-34".

Aptuveni 430 kilometrus uz dienvidiem no Maskavas esošajā Kurskā 1943. gada vasarā padomju spēkiem izdevās apturēt vācu operāciju "Citadele". Tobrīd sabiedroto spēki ieņēma Sicīliju, Trešajam reiham liekot samazināt potenciālo atbalstu austrumu frontē.

Tiek lēsts, ka Kurskas kaujā vācu pusē piedalījās līdz 941 000 karavīru un ap 3250 tanku, bet tiem pretī stājās ievērojams pārspēks – ap 2 500 000 vīru un ap 7360 tanku. Zaudēto kauju uzskata par būtisku pagrieziena punktu Otrā pasaules kara gaitā, pēc kura Vācija austrumu frontē vairs nespēja atgūties.

Par godu padomju spēku uzvarai ceturtdien sarīkota vērienīga parāde. Tajā līdzās jaunākajai krievu kara tehnikai piedalījās arī vairāki Otrā pasaules kara laika tanki "T-34". Jau pēc parādes, kad vienu no tiem uzvedot uz pārvietojamās platformas, tanka šoferis pārrēķināja ātrumu un virzienu, kā dēļ tanks desmitiem aculiecinieku priekšā nokrita no platformas un apgāzās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!