Maskavā vienā no lielākajām izstāžu zālēm "Manezh" piektdien, dienu pēc padomju laiku pagrīdes mākslinieku izstādes atklāšanas, ieradies pulciņš sektas "Dieva gribas" aktīvistu, kuri iesaistījās agresīvā dialogā ar izstādes rīkotājiem un sabojāja vairākus mākslas darbus, raksta Kremļa finansētais medijs "RT".

Izstāžu zālē ieradušies septiņi vai astoņi cilvēki, kuri mākslas darbus nodēvēja par zaimojošiem un pieprasīja izstādes slēgšanu. Aculiecinieku uzņemtos video redzams, ka viena no aktīvistēm no podesta noplēš kādu uz linoleja tapušu mākslas darbu, nosviež to uz grīdas un pēcāk to spārda.

"Manezh" pārstāvis vēlāk paziņoja, ka aktīvisti sabojājuši vairākas slavenā padomju avangarda mākslinieka Vadima Sidura skulptūras.

Tikmēr sektas līderis Dmitrijs Croņionovs, kurš pats sevi dēvē par Enteo, noliedza, ka būtu sabojājis izstādes eksponātus un norādīja, ka saplēsis vienīgi kādu šķīvi no "Ikea", uz kura atradies kāds mākslas darbs.

Sekta skaidro, ka viņu protests bijis pret to, ka "Manezh" izstādīti "pornogrāfiski Jēzus Kristus atveidi, kā arī desmitiem priekšmetu, kas zaimojoši attēlo sišanu krustā, kā arī ceļ neslavu Jaunavai Marijai un citiem svētajiem". Enteo un viņa sekotāji jau līdz šim ir veikuši protesta akcijas dažādās mākslas izstādēs, kuras uzskata par vēršanos pret kristietību.

Lai gan starp darbiem patiesi ir tādi, kuros attēlota Jēzus sišana krustā, kur viņš ir redzams kails, vēsturnieki uzskata, ka tieši tas ir visprecīzākais ainas attēlojums, jo romieši savulaik izģērba sodītos noziedzniekus pirms viņus sita krustā, norāda "RT".

Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes vadītājs Mihails Fedotovs pēc notikušā norādījis, ka kristiešu aktīvistiem nevajadzētu "uzvesties kā "Islāma valsts" barbariem", atsaucoties uz džihādistu vēršanos pret kultūrvēsturiskiem pieminekļiem. "RT" ziņo, ka arī Krievijas pareizticīgā baznīca no sektas darbībām norobežojas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!