Trešdienas vakarā Sarkanajā laukumā Maskavā notika tradicionālais Uzvaras dienas parādes ģenerālmēģinājums, ziņo "Reuters".

Gar Kremļa sienu parādē tika izvesti gan Otrā pasaules kara laika, gan mūsdienu militārie transportlīdzekļi un ieroči. Jaunākie ieroči, kuru pirmreizēja demonstrācija paredzēta tieši 9. maija parādē, ģenerālmēģinājuma laikā palika apsegti skatītāju pūļa acīm.

Satiktie maskavieši "Reuters" atzinuši, ka parādei ir vienojošs spēks "Domāju, ka savā ziņā tā ir patriotisma pacelšana. Cilvēkiem rodas lepnums par mūsu valsti. Svarīgi ir arī tas, ka mēs kā valsts jūtamies vienoti," atklāj Sergejs.

"Manai vecmāmiņai bija septiņi bērni, un viņi visi cīnījās [karā], tikai mana tante brauca ar traktoru, bet darbojās frontes aizmugurē. Un es jūtos lepns par savu valsti, kad redzu visus šos militāros transportlīdzekļus, jo man nav jābaidās, ka kāds mums varētu uzbrukt. Un es es visu atceros, atceros 50. gadus. Ir svarīgi, lai citiem būtu bail no mums," stāsta kāda cita maskaviete Lidija.

Militārā parāde notiks 9. maijā, atzīmējot 70. gadadienu, kuru Krievijā dēvē par Sarkanās armijas uzvaras dienu pār nacismu. Daudzi pasaules līderi gan atteikušies piedalīties vērienīgajās svinībās sakarā ar Krievijas vadīto militāro konfliktu Ukrainas austrumos un Krimas okupāciju.

Tikmēr dalību apstiprinājuši Ziemeļkorejas, Ķīnas, Indijas, Dienvidāfrikas, Mongolijas, Vjetnamas un Kubas līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!