27. februārī, dažas stundas pirms savas slepkavības, Krievijas opozīcijas līderis Boriss Ņemcovs sniedza interviju radiostacijai "Eho Moskvi", kurā apsūdzēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu melos un slepkavnieciskas kara politikas sākšanā.

Kremļa kritiķis un kādreizējais Krievijas vicepremjers Ņemcovs tika nošauts piektdien neilgi pirms pusnakts Maskavas centrā uz tilta. Savā pēdējā intervijā viņš runāja par 1. martā plānotā opozīcijas gājiena iemesliem. Pēc Ņemcova slepkavības pasākums tika atcelts, tā vietā notika nogalinātā politiķa piemiņas gājiens.

"Mēs uzskatām, ka, lai valstī ieviestu kārtību un pārvarētu krīzi, ir nepieciešamas svarīgas politiskās pārmaiņas – sarīkot godīgas vēlēšanas, kurās, dabīgi, piedalās opozīcija, atcelt cenzūru, apturēt melīgo propagandu, kas ir apgriezusi otrādi un apēdusi krievu cilvēku smadzenes," intervijā par opozīcijas uzskatiem stāsta Ņemcovs.

Par galveno krīzes iemeslu politiķis nosauc Putina sākto karu Ukrainā. "Galvenais krīzes iemesls ir tas, ka Putins sāka neprātīgu, agresīvu, mūsu valstij un daudziem pilsoņiem nāvējošu kara ar Ukrainu politiku. Krievijas karavīru klātbūtne tur ir dokumentāli pierādīta," norāda politiķis.

Ņemcovs intervijā aicina iedomāties publisku diskusiju starp viņu un Putinu. "Sāksim ar ļoti vienkāršu jautājumu, piemēram, kāpēc Krievijas karavīri iet bojā, bet jūs kā augstākais virspavēlnieks, Putina kungs, neatzīstat šos karavīrus un melojat, ka viņi nekaro? Bet mēs redzam šo karavīru kapus. Mēs tos redzam Kastromā, Pleskavā, Ņižņijnovgorodā, kur es biju gubernators. Kāpēc, būdams augstākais virspavēlnieks, jūs neatzīstat šos karavīrus? Vai pēc tā visa jums ir tiesības būt virspavēlniekam?" jautā 55 gadus vecais opozicionārs.

"Valstī ir nepieciešamas politiskās reformas. Protams, kad vara ir koncentrēta viena cilvēka rokās un šis cilvēks valda mūžīgi, tas beidzas ar pilnīgu katastrofu," pauž Ņemcovs.

Opozicionārs intervijā stāsta, ka cilvēki jautā, kāpēc viņiem būtu jāpiedalās protesta gājienā un kas no tā mainīsies. "Es atbildu: Ja atnāks ļoti daudz cilvēku, tad mainīsies," intervijā skaidro politiķis.

"Es negribu melot. Putins mums ir melu speciālists, viņš ir patoloģisks melis. Es negribu melot, es gribu jums teikt patiesību. Šis maršs var pavērst situāciju miera virzienā, šis maršs var likt atskurbt Kremlim un pakāpeniski, ne ar viena gājiena palīdzību, mēs varam panākt politiskā kursa maiņu," savā pēdējā intervijā neilgi pirms slepkavības pārliecību pauž Ņemcovs.

Video: Iespējamais Ņemcova slepkavības brīdis


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!