Foto: Publicitātes attēli

Nīderlandes energotīkla apsaimniekotājs "TenneT" prezentējis pasaulē lielākā vēja turbīnu parka plānu. Plānots, ka tas ar elektrību varēs apgādāt ne tikai Nīderlandi, bet arī Lielbritāniju un ar laiku arī Beļģiju, Vāciju un Dāniju.

Vēja turbīnu lauku plānots celt Ziemeļjūrā uz Dogera sēkļa, kas ir plašs, sekls zemūdens līdzenums jūras dienvidu daļā aptuveni pa vidu starp visām minētajām valstīm, kurām reiz plānots piegādāt elektrību. Dogera sēkļa vietā pēdējā ledus laikmeta laikā bijusi sauszeme, kas savienojusi Britu salas ar pārējo Eiropu. Uz sēkļa turbīnu lauka vajadzībām iecerēts izveidot arī mākslīgo salu, kas vienlaikus kalpotu gan kā tā apsaimniekošanas un uzturēšanas centrs, gan kā vienojošais elektrotīkla mezgls, no kura uz valstīm ietu elektrības līnijas.

Līdz šim lielākais atklātā ūdenī izbūvētais vēja turbīnu parks "London Array" atrodas vien 11 kilometrus no Lielbritānijas austrumu krasta, aptver aptuveni 120 kvadrātkilometru plašu teritoriju un nodrošinot 630MW jaudu (tikpat, cik Rīgas TEC-2). Plānotais lauks atradīsies aptuveni 100 kilometrus no Nīderlandes krastiem un nodrošināšot ap 30GW jaudu jeb divreiz vairāk nekā visi pašreizējie Eiropas vēja parki kopā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!