Foto: Kadrs no video
Svētdien Nepālu satricināja spēcīga zemestrīce, laupot vairāk nekā 3300 cilvēku dzīvību. Tostarp daudzi gājuši bojā pie pasaules augstākā kalna Everesta, kur lavīna apraka vienu no bāzes nometnēm. Vairāki kālnākāpēji nāvējošo lavīnu paguvuši arī nofilmēt.

Everesta 5364 metru augstumā esošajā bāzes nometnē tūristi gatavojās kāpienam virsotnē. Nepālas 7,9 magnitūdas spēcīgās zemestrīces izraisītā lavīna aprakusi aptuveni 500 tajā esošās kalnākāpēju teltis.

Vācu tūrists Josts Kobušs ir viens no izdzīvojušajiem, kurš internetā publicējis video no nelaimes brīža. Paša uzfilmētā video sākumā viņš ir dzirdams nervozi smejoties un saucam "zeme šūpojas". Ātri vien klinšu kāpēji viens otru paniski brīdina par tuvojošos lavīnu un meklē patvērumu.

Filmētājs meklē glābiņu pie kādas telts, bet jau tūlīt gan viņu, gan citus apkārt aprok bieza sniega kārta un ir dzirdams kā viņi tver pēc gaisa.

Zināms, ka visi video redzamie cilvēki ir izdzīvojuši, taču vismaz 20 kalnākāpēji bāzes nometnē gājuši bojā. Vēl daudzi guvuši smagus ievainojumus un tikuši evakuēti ar helikopteriem.

Savukārt aptuveni 100 kalnu tūristi lavīnas dēļ bijuši nošķirti no bāzes nometnes un saviem spēkiem nespējuši tikt lejā, taču vēlāk evakuēti. Tiek lēsts, ka pirmo zemestrīces grūdienu laikā Everesta bāzes nometnēs un nogāzēs atradušies vismaz 1000 klinšu kāpēju un viņus pavadošo šerpu.

Video tuvojošās lavīnas šausmas nofilmējis arī dāņu kāpējs Karstens Lilelunds Pedersens:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!