Ukraiņu spēku aizturētais raķešu sistēmas "Grad" koriģētājs atzinis, ka pa Mariupoli sestdien šauts ar Krievijas tehniku, vēsta ziņu aģentūra "Unian".

Aizturētais ir Ukrainas pilsonis Valērijs Kirsānovs, kurš vēl līdz pat 2014. gada beigām bijis ceļu policijas inspektors turpat Mariupolē. Viņa atzīšanās klātesot Ukrainas Drošības dienesta (UDD) vadītājam Valentīnam Naļivaičenko ierakstīta video un izplatīta pirmdien.

Saskaņā ar viņa UDD dienesta informāciju, par raķešu sistēmu koriģēšanu atbildīgi bija Krievijas pilsonis ar iesauku "Pepel" ("Pelns") un Kirsānovs. Sagūstītais atklāj, ka sākotnēji ar "Google Maps" noteicis koordinātas, kuras "Pelns" nodevis karavīriem, kuri atklājuši uguni.

Atbildot uz jautājumu, kurš apšaudīja Mariupoli, viņš stāsta: "Divīzija "Pelni". "Pelns" ir Krievijas armijas virsnieks, kur vada artilērijas bataljonu."

UDD vadītājs norāda, ka pirmie šāvieni pa Mariupoli bijuši plkst. 7.30 pēc vietējā laika. Pavisam bijuši pieci uzbrukumi. Naļivaičenko stāsta, ka pēc uzbrukuma Krievijas spēki no to pozīcijām pie Markino ciema atsaukuši četrus "Grad" un divus pašgājējlielgabalus "2S4 Tyulpan", jo saņēmuši informāciju, ka turp dodas EDSO novērotāji.

Tāpat Naļivaičenko atklāj, ka saziņa kareivju starpā pārtverta, un konstatēts, ka tai izmantots tikai Krievijas armijai pieejamais "Belozer" satelīts.

Viņš žurnālistiem atrādīja arī fotogrāfijas no "Grad" izšauto raķešu paliekām, uz kurām ir Krievijas marķējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!