Krievijas militāri patriotiskajā parkā "Patriots" svētdien izspēlēta militārās rekonstrukcijas izrāde "Berlīne ieņemšana", kuras laikā ieņemts speciāli uzbrūvēts Reihstāga makets.

Rekonstrukcija, kuru vērot bija ieradies Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, kā arī vairāk nekā tūkstotis citu skatītāju, veidota piecās daļās: Zēlovas augstieņu ieņemšana, Berlīnes aplenkums, mēģinājums pārraut blokādi, uzbrukums pilsētai un Reihstāga ieņemšana.

Foto: Sputnik/Scanpix

Kaujas rekonstrukcijā piedalījās dalībnieki no 125 Krievijas un ārvalstu militārās vēstures entuziastu klubiem, kā arī tika izmantota atbilstošā laika posma tehnika, tostarp tanki un zalvju uguns sistēma "Katjuša".

2017. gada rudenī parkā "Patriots" plānots uzvest rekonstrukciju kaujai par Maskavu.

Jau vēstīts, ka patriotiskais parks Piemaskavas Kubinkā sākts celt 2014. gadā.

Reihstāga, jeb toreizējā Vācijas parlamenta ēka, bija simbolisks padomju karaspēka mērķis, 1945. gadā ieņemot Berlīni. PSRS karoga pacelšana virs Reihstāga ir kļuvis par ikonisku padomju uzvaras simbolu pār nacistisko Vāciju.

Interesanti, ka Krievijas Reihstāga maketam, kurš veidots mazāks par oriģinālo, uz jumta izveidots uz ēkas mūsdienās uzbūvētā stikla kupola atveids. Taču 1945. gadā Reihstāgam nebija šāds stikla kupols, bet gan slēgts kupols ar tornīti.

Foto: AP/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!