Foto: Kadrs no video

Sestdien Čehijas galvaspilsētā Prāgā ar nepiedienīgiem žestiem un saucieniem "okupanti, mājās" protestētāji sagaidīja prokremliskā motociklistu kluba "Nakts vilki" rīkotā brauciena Maskava-Berlīne dalībniekus, liecina internetā publicēti video.

Aptuveni 60 motociklistu kolonna Prāgā ieradusies no Vīnes, bet Čehijā kolonnai pievienojušies vēl 50 vietējie motociklisti, ziņo "Ceskenoviny.cz".

Vencesla laukumā Prāgas centrā motociklistus sagaidīja protestētāji ar Čehijas, Ukrainas un ASV karogiem un dažādiem plakātiem, piemēram, "Čehi labi zina, kāda ir Krievijas vadītāju "draudzība"", "Čehija ir Rietumi, nevis Krievijas bloks". Tāpat ierakstā dzirdami saucieni "čemodāns, stacija, Krievija" un "okupanti, mājās".

Akcijas sākumā protestētāji centušies aizšķērsot ceļu motobraucējiem, taču policija aktīvistus no brauktuves padzinusi.

Protestā bijuši redzami plakāti ar uzrakatiem "pietiek melot un nogalināt", kā arī "zaļie cilvēciņi" – nokrāsotas piepūšamās lelles, starp kurām arī ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina un "Nakts vilku" līdera Aleksandra Zaldostanova ģīmetnēm (foto var apskatīt šeit).

Par kārtību pasākuma norises vietā rūpējušies desmitiem policistu, tāpēc nekādi incidenti nav notikuši.

Čehija Maskavas "draudzību" īpaši izjuta 1968. gadā, kad PSRS vadībā Varšavas pakta bruņotie spēki ar tūkstošiem tanku iebruka valstī, lai apspiestu tā saukto Prāgas pavasari, kad vietējā vara sāka ieviest liberālas reformas. Iebrukuma laikā desmitiem čehu gāja bojā, bet simtiem guva ievainojumus.

"Nakts vilku" brauciena "Uzvaras ceļi", kas veltīts nacistiskās Vācijas sagrāvei Otrajā pasaules karā, maršruts vijas no Maskavas cauri Baltkrievijai, Polijai, Slovākijai, Čehijai un Austrijai, lai 9. maijā ierastos Vācijas galvaspilsētā Berlīnē. Brauciens startēja 29. aprīlī.

Šķēršļus braucienam lika Polija, kas otro gadu pēc kārtas neielaida brauciena dalībniekus savā teritorijā, kad tie mēģināja šķērsot robežu ar Baltkrieviju. Taču prokremlisko baikeru brauciens pēc tam parādījās Slovākijā.

Zināms, ka braucienā piedalās arī "Nakts vilku" biedri no Eiropas, kā arī vietējie viņu atbalstītāji, tāpēc nav skaidri zināms, cik no pasākuma dalībniekiem, kas brauc Eiropas Savienības (ES) teritorijā, ir "Putina baikeri" no Krievijas.

Pērn Krievijas motociklistus Eiropā pārstāvēja arī Latvijas "Nakts vilku" biedri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!