Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins telekanāla "Rossija-1" dokumentālajā filmā atklājis detaļas par gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča glābšanu un Krimas okupāciju.

Dokumentālo filmu "Krima. Ceļš uz Dzimteni" telekanāls gatavojas izrādīt tuvākajā laikā, bet svētdien parādīts tās reklāmas rullītis.

"Es uzaicināju uz Kremli mūsu specdienestu vadītājus, aizsardzības ministru, devu viņiem uzdevumu glābt Ukrainas prezidenta [Viktora Janukoviča] dzīvību – viņu vienkārši iznīcinātu," fragmentā stāsta Putins.

"Tur bija salikti lielkalibra ložmetēji, lai nebūtu ilgi jārunā. Mēs sagatavojāmies viņu paņemt vajadzības gadījumā tieši no Doņeckas, pa jūru un no gaisa. Tā bija nakts no 22. uz 23., mēs beidzām ap septiņiem rītā. Un atvadoties es visiem saviem kolēģiem teic: mēs esam spiesti sākt Krimas atgriešanu Krievijas sastāvā," atklāj Putins.

Vēstīts, ka pēc plašiem tautas protestiem, kurus toreizējā Ukrainas prezidenta Janukoviča valdība centās apspiest ar varu, kas izraisīja desmitiem cilvēku nāvi. Janukovičs februāra beigās bēga no valsts, lai vēlāk parādītos Krievijā.

Savukārt 27. februārī Krimas parlamenta ēku, armijas bāzes un citus objektus sāka pārņemt maskēti Krievijas karavīri. Drīz tika sarīkots starptautiski neatzīts referendums, kurā vairums pussalas iedzīvotāju balsojuši par pievienošanos Krievijai.

18. martā Putins parakstīja līgumu par Krimas uzņemšanu Krievijas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!