Vismaz 35 Sīrijas armijas karavīri ir krituši un desmitiem ievainoti svētdienas kaujās ar teroristu organizācijas "Daesh" kaujiniekiem pēc tam, kad sestdien tika uzsākta kampaņa Rakas pilsētas atgūšanai. Pagaidām Sīrijas armija ir tikusi līdz Rakas reģiona robežai, kas ir aptuveni 110 kilometrus no tās pozīcijām.

Lai nokļūtu līdz džihādistu pašpasludinātā kalifāta galvaspilsētai, Sīrijas armijai vēl jāieņem Tabkas pilsēta un tai blakus esošais Tabkas dambis uz Eifratas upes. Jau pirms vairākiem mēnešiem "Daesh" ziņoja ka dambis ir viscaur nostiprināts un mīnēts.

Tāpat parādījās informācija, ka tajā nobāzējušies vairāki grupējuma vadoņi, kā arī šeit tiek turēti nozīmīgākie ķīlnieki. Dambis izvēlēts, jo teroristi apzinās, ka viņu ienaidnieki pa to neveiks triecienus, lai neriskētu ar dambja sagraušanu. Tiek lēsts, ka tā sabrukšana varētu izraisīt daudzu piekrastes pilsētu sagraušanu, kā arī pārraut citus dambjus lejpus upei, tādējādi skarot arī Irākas galvaspilsētu Bagdādi.

Sīrijas režīma pozīcijas uz Rakas reģiona robežas:

SAA targeting Daesh with BM-21 Grad rockets as they advance along the Ithriya-Raqqa road today (03/06/2016) pic.twitter.com/VemiRHPNsI— M Green (@MmaGreen) June 3, 2016


"Apmēram 35 sīriešu kaujinieku līķi tika savākti pēc kaujām, kuras norisinājās aptuveni 40 kilometrus no Tabkas militārās lidostas," atsaucoties uz sabiedriskās kustības "Raka tiek klusām noslaktēta" ("Raqqa Is Being Slaughtered Silently") pausto informāciju, vēsta "ARA News".

Tikmēr Krievijas gaisa spēki, kuri sniedz gaisa atbalstu Sīrijas režīma armijai, ziņo, ka Rakā veikti vairāki uzlidojumi, kuru rezultātā nogalināti aptuveni 50 "Daesh" kaujinieki.

Vienlaikus Rakai no ziemeļu puses aptuveni 60 kilometru attālumā pietuvojušies kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF), kurus atbalsta ASV speciālo uzdevumu vienību karavīri, kā arī ASV vadītās starptautiskās koalīcijas uzlidojumi.

Pēdējās nedēļas laikā SDF savā kontrolē pārņēmusi vairākus ciemus uz ziemeļiem un ziemeļaustrumiem no Rakas. Tāpat patlaban notiek aktīvs SDF uzbrukums Menbižai. Pilsēta, kura ir nozīmīgs kaujinieku ierašanās ceļš uz Raku ir jau ielenkta no trim pusēm. Kurdu spēki arī atjauno tiltu, lai pāri Eifratai varētu doties netraucēti.

Sīrijas armijas virsnieks medijam "ARA News" norādījis, ka Rakas reģions ir Sīrijas zeme, un tikai sīrieši varot leģitīmi lemt par kontroles pārņemšanu tajā no teroristu grupējumiem. Kopš 2014. gada, kad "Daesh" to pārņēma, kā arī ieņēma Tabkas aviācijas bāzi un nogalināja tajā esošos karavīrus, reģionā Sīrijas režīma pārstāvju klātbūtne vairs nav bijusi.

Ziemeļu daļā dzīvojošie kurdi spēja noturēt pozīcijas atsevišķos apgabalos, taču atkal sakaut džihādistus tiem izdevās vienīgi ar ASV palīdzību. "Asada režīms izvāca savus spēkus no Rakas reģiona 2014. gada augustā un pameta to "Daesh". Tagad, redzot SDF progresu pret "Daesh", viņi vēlas atgriezties," situāciju komentē SDF pārstāvis Habuns Osmans, "Mēs - kurdi, arābi, kristieši un citi Ziemeļsīrijā dzīvojošie - esam karojuši ar šiem teroristiem gadiem, kamēr Asadu atbalstošie spēki atkāpēs uz citām vietām, lai aizstāvētu režīmu."

"Mēs šeit esam, lai aizsargātu cilvēkus, kamēr viņi spēlē politiskās spēles. Tā ir mūsu cīņa. Kad Raka būs atbrīvota, to vadīs tās pašas cilvēki, ne režīms, kas ir nogalinājis jau tūkstošiem civiliedzīvotāju," paziņoja Osmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!