Trešdien, 20. augustā, Spānijā norisinājies ikgadējais tomātu kauju festivāls, kurā dalību ņēmuši tūkstošiem cilvēku, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Jau ziņots, ka slavenās tomātu cīņās jeb "Tomatina", ir viens no lielākajiem Spānijas ielu festivāliem. Festivāla norisei sagatavotas 160 tonnas ar tomātiem, kas ir pārgatavojušies un mīksti.

Medijs norāda, ka šogad kaujās varētu būt piedalījušies aptuveni 22 tūkstoši vietējo iedzīvotāju un viesu.

Festivālā šogad liela uzmanība tikusi pievērsta drošības pasākumiem. Tajā darbojušies vairāki simti brīvprātīgo, ugunsdzēsēji un policisti. Pēc tomātu kaujām netīro vietu atkal sakops vismaz 80 cilvēki.

Vēstīts, ka katru gadu pēdējā augusta trešdienā Valensijas nelielajā Bunjolas pilsētiņā ierodas 20 - 30 tūkstoši viesu, lai piedalītos tomātu cīņas.

Tomatina svētki tiek atzīmēti jau kopš 1945. gada, kad viss sākas ar pavisam parastu ielu kauju, kad ar tomātiem tika apmētāts ikviens līdzās stāvošais. Toreiz viss beidzās ar policijas ierašanos, bet pēc gada augusta pēdējā trešdienā atkal jaunieši tikās tajā pašā vietā, tačo tomātus jau bija paņēmuši sev līdzi.

1950. gadā pilsētiņas mērija aizliedza tomātu kaujas, bet 1955. gadā kā protests notika "tomātu bēres", kad cauri pilsētas ielām gāja procesija, kurā zārkā tika nesti tomāti, bet muzikanti izpildīja sēru maršu. 1959. gadā pilsētas vadība atkal atļāva rīkot tomātu kaujas kā festivālu, kas nu notiek katru gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!