Foto: Kadrs no video

Kāds vārdā nenosaukts spāņu karavīrs pēc septiņiem dienestā Latvijā pavadītiem mēnešiem lidostā sagatavojis pārsteigumu savai draudzenei, viņu bildinot, liecina Spānijas Bruņoto spēku "Facebook" profilā ievietotais video.

Video redzams, ka karavīra pārsteigumā bijuši iesaistīti arī viņa cīņubiedri, kuri nostājušies divās svinīgās kolonnās pirms lidostas sagaidītāju telpā iznācis pats karavīrs. Viņa iecerētā atbildējusi ar "Jā!", un video redzams, ka tūlītēji telpu pārņem aplausi un gaviles.

Aptuveni 300 Spānijas karavīri Latvijā bija izvietoti septiņus mēnešus NATO misijas ietvaros kā daļa no Kanādas vadītās kaujas grupas. Spānija Latvijā izvietotajai kaujas grupai nodrošināja mehanizēto kājnieku rotu ar kaujas mašīnām, kā arī militāro inženieru un atbalsta vienības.

Līdzās spāņiem Latvijā bija dislocētas Kanādas, Polijas, Itālijas, Slovēnijas un Albānijas vienības, tādējādi stiprinot NATO Baltijas flangu. Tā stiprināšana pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā tika atzīta par vienu no NATO prioritātēm.

Rotācijas kārtībā kaujas grupās katrā no četrām valstīm – Polijā, Lietuvā, Latvijā un Igaunijā – jau ir un arī turpmāk būs aptuveni 1000 karavīru lielas no dažādu NATO valstu vienībām sastāvošas kaujas grupas, kā arī tiks turpināta militārās infrastruktūras uzlabošana reģionā.

Nepilnos divos gados kopš Krievijas armijas ieiešanas Ukrainā NATO dubultoja Atbildes spēkus (NATO Response Force) un izveidoja Īpaši augstas gatavības spēkus (Very High Readiness Joint Task Force), kuri 48 stundu laikā spēj ierasties jebkurā NATO dalībvalstī. Arī starptautiskas militārās mācības kļuvušas par rutīnu. Pēc šo reformu paveikšanas alianses amatpersonas jau pērn portālam "Delfi" apliecināja, ka NATO vēl nekad nav bijusi tik spējīga organizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!