Turcijas karaspēks un viņu atbalstītie Sīrijas opozīcijas kaujinieku grupējumi ceturtdien no teroristu grupējuma "Daesh" pilnībā atkaroja Sīrijas pilsētu Bābu.

Turcija Bābu centās iekarot vairāk nekā trīs mēnešus. Iepriekš tās armija un atbalstītie kaujinieki vairākkārt neveiksmīgi centās ieiet Bābā, un kaujās cieta salīdzinoši lielus zaudējumus – krituši vismaz 60 turku karavīri, bet to balstītās opozīcijas rindās bojāgājušos skaits pārsniedzis 400. Šajā laikā nogalināti vismaz 1300 džihādisti, taču reģistrēta arī aptuveni 450 civiliedzīvotāju nāve.

Janvāra beigās Turcijas spēkiem pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem beidzot izdevās nostiprināties uz austrumiem no Bābas un ielenkt Kabasīnas pilsētu nepilnus desmit kilometrus uz ziemeļrietumiem no tās. Paredzams, ka Kabasīna pēc Bābas ieņemšanas kļūs par Turcijas un tās sabiedroto nākamo mērķi.


Joprojām nav skaidrības, kā visas trīs pret "Daesh" karojošās puses rīkosies tagad, kad šī stratēģiski svarīgā pilsēta ir ieņemta.

Līdz šim Turcija asi vērsusies pret netālu no Bābas esošajiem kurdu vadītajiem "Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem", regulāri iesaistoties arī bruņotās apšaudēs, kurās ir mirušie un ievainotie. Turcija iebilst pret kurdu valstiskā veidojuma izveidošanos tās pierobežā Sīrijā, bet kurdi, kuri pašpasludinājuši Rožavas autonomo apgabalu, vēlas apvienot abas to kontrolētās teritorijas, kurām pa vidu šobrīd nostiprinājušies Turcijas un tās atbalstītās Sīrijas opozīcijas spēki.

Tikmēr Sīrijas armija, kura līdz šim vairākkārt iesaistījusies kaujās ar kurdu spēkiem, Bābas kampaņas laikā ar tiem sadarbojusies. Vienlaikus tā uzsāka sadarbību arī ar Turciju, bombardējot džihādistu pozīcijas Bābā, taču ir naidīga pret Turcijas atbalstītajiem Sīrijas opozīcijas kaujiniekiem, kuri vēlas Bašara al Asada gāšanu.
Patlaban Sīrijas armija galveno uzmanību velta uzbrukumiem opozīcijas galvenajam cietoksnim galvaspilsētas Damaskas pievārtē – Gutas rajonam, kā arī jaunam karagājienam uz Palmīru, kuru "Daesh" atkaroja decembrī. Tāpat tā no džihādistiem strauji pārņem teritorijas uz dienvidaustrumiem no Bābas.

Kaujās pret "Daesh" gan Turcijas, gan kurdu spēkus atbalsta arī ASV vadītā starptautiskā koalīcija, kā arī ASV speciālo uzdevumu vienības. Pēdējā mēneša laikā "Sīrijas Demokrātiskie spēki" no koalīcijas saņēmuši arī bruņutehniku.

Kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" savukārt šonedēļ islāmistiem atņēma plašas teritorijas uz austrumiem no "Daesh" teroristu pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētas Rakas.

Sīrijas spēku publiskotā karte – Rakas kampaņas trīs līdz šim īstenotās fāzes:


Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada, un patlaban tajā piedalās desmitiem dažādi savstarpēji galvenokārt nesaistīti spēki.

Gandrīz sešu gadu laikā Sīrijā ievainoti aptuveni 1,9 miljoni iedzīvotāju, bet nogalināti ap 470 000 cilvēku, vēsta "Sīrijas centra politikas izpētei" ziņojums. Citu organizāciju aplēses bojāgājušo skaitu lēš starp 300 000 līdz 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!