Vidusāzijas valsts Turkmenistāna ir viena no pasaules vietām, kur līdera personības kulta līmenis daudz neatpaliek no Ziemeļkorejas, ko atkal apliecinājis turkmēņu prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs.

Vietējās TV pārraidītajos kadros Berdimuhamedovs redzams militārā apģērbā un uzkabē pamācām virknei drošībnieku, kā ir jārīkojas ar ieročiem.

Prezidents pārliecinoši tieši mērķa centrā raida virkni šāvienus ar triecienšauteni un karabīni, bet pēc tam demonstrē, cik prasmīgi šauj ar pistoli – ar vienu un abām rokām. Savu prasmju demonstrāciju sajūsminātajiem drošībniekiem Berdimuhamedovs noslēdz ar nažu mešanu mērķī.

Kā norāda valsts ziņu aģentūra, turkmēņu līderis šādi apliecinājis "savu augsto militārās sagatavotības līmeni". Pēc tam Berdimuhamedovs redzams šķietami vadām un rūpīgi vērojam drošības spēku operāciju.

Jāpiebilst, ka, spriežot pēc publiskotajiem kadriem, mērķi neatrodas pārāk tālu no uguns līnijas, kas, iespējams, ir normāls šaušanas attālums pistolei, bet ne triecienšautenei un karabīnei, kuru efektīvās šaušanas attālums ir vairāki simti metru.

Video uzņemts 1. augustā, kad Berdimuhamedovs apmeklējis robežsardzes bāzi uz dienvidiem no galvaspilsētas Ašgabatas. Starp prezidenta prasmju apbrīnotājiem bijuši militārās policijas, drošības dienesta, prokuratūras un muitas dienestu vadītāji, skaidro portāls "Eurasianet".

Ārišķīgais video pārraidīts neilgi pēc ziņām par četru aizdomās turētu "Daesh" kaujinieku aizturēšanu Turkmenistānas dienvidaustrumos, kur tie iekļuvuši no Afganistānas, kā ziņoja "Radio Brīvā Eiropa" turkmēņu valodas serviss.

Medija avots Aizsardzības ministrijā atklāja, ka četrotne bijuši Turkmenistānas pilsoņi, kas karojuši Sīrijā un Irākā. Pēdējos mēnešos valstī iefiltrējušies arī desmitiem citu kaujinieku, no kuriem 30 esot aizturēti.

Lai gan noslēgtā Turkmenistāna drošības jautājumus gandrīz pilnībā patur slepenībā, ir skaidrs, ka nemierīgā situācija Afganistānā var ietekmēt situāciju citās reģiona valstīs, turklāt pār neskaidri definētai robežai starp Afganistānu un Turkmenistānu.

Savukārt Turkmenistānas diktatūras personības kults jau ir labi zināms. Berdimuhamedovs sev par godu ir atklājis apzeltītu pieminekli, ir sarakstījis vismaz 37 grāmatas un izkārtojis sev iespēju valdīt līdz mūža galam.

Prezidents esot gan medicīnas un ekonomikas doktors, gan akadēmiķis un ģenerālis. Turkmenistānas medijos viņš zināms arī kā labs autosportists, dziedātājs, dīdžejs un zirgu speciālists.

Pēc izglītības zobārsts un bijušas premjera vietnieks Berdimuhamedovs par valsts galvu kļuva pēc Turkmenistānas pirmā prezidenta Saparmurata Nijazova (saukts arī par visu turkmēņu tēvu Turkmenbaši) nāves 2006. gada decembrī. Tieši Berdimuhamedovs vadīja Nijazova bēru komisiju, ko novērotāji atzīst par svarīgu signālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!