Ukrainas specdienesti sadarbībā ar valsts bruņotajiem spēkiem pie Sanžarivkas ciema uz Doņeckas un Luhansks apgabalu robežas aizturējuši Krievijas pilsoni, kurš karojis "Luhanskas Tautas republikas" pusē, vadot tanku "T-64". Kā videokameru priekšā stāsta pats aizturētais, viņš uz Ukrainu devies, lai izvairītos no soda par zādzību Krievijā.

Kaujinieks Hadžijevs, kura vārds netiek izpausts, dzimis 1973. gadā un visu dzīvi pavadījis Ļevokumskā, Stavropoles novadā, Krievijā.

Viņš atklāj, ka 2014. gada decembrī viņš nozadzis automašīnu Rostovā pie Donas un pēc kāda laika viņam un citiem par dažādiem noziegumiem apsūdzētajiem piedāvāta amnestija, ja viņi dosies karot uz "Jaunkrieviju". Teroristiem pievienoties piedāvājuši Krievijas drošības struktūru darbinieki, kuri viņu arī nogādājuši Ukrainas teritorijā.

Hadžijevs un vēl 21 noziedznieks šādam piedāvājumam piekritis. Viņi visi jau Ukrainā pievienojušies nelegālam militārajam formējumam, kur viņš apbruņots.

Ukrainā viņi tikušies ar "Doņeckas Tautas republikas" pārstāvi "Pinočetu", kurš Hadžijevu un vēl divus krievus nozīmējis vadīt tankus kaujinieku bataljonā "Augusts". Tā vadītāja iesauka bijusi "Bite".

Sākotnēji viņš labojis bruņutehniku, bet pēc apmācībām kļuvis par mehāniķi-šoferi tankā, kurš nosūtīts operācijās pret Ukrainas armiju. 25. janvārī pēc munīcijas piegādes saņemšanas "Augusts" devies uz Sanžarivku. Tur tas ieņēmis pozīcijas Ukrainas armijas apšaudei, bet sašauts pats. Savukārt šoferis saņemts gūstā.

Patlaban Hadžijevs atzīst, ka, ja būtu vēl viena iespēja izvēlēties, vai doties uz Ukrainu karot, viņš labprātāk atsēdētu cietumā divus termiņus par automašīnas zādzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!