Čermalikas ciemā netālu no Mariupoles Ukrainas armijas karavīri, izmantojot brīvprātīgo būvētus bezpilota lidaparātus, novēro prokrievisko kaujinieku vienības, ziņo raidsabiedrība "Vice".

Kamēr ASV amatpersonas vēl tikai runā par Ukrainas armijas apgādi ar ieročiem, kā arī komunikācijas un novērošanas aprīkojumu, Ukraiņi novērošanas lidaparātus sākuši būvēt paši. Tas viņiem ļauj būt pārākiem par "Doņeckas tautas republikas" spēkiem, vēsta medijs.

"Tie ir pašbūvēti lidaparāti, kurus brīvprātīgie būvē Dņepropetrovskā. Viņi ir lidmodelisti, labi elektroniķi. Pamats viņiem ir, bet būtībā viss tiek būvēts no nulles." Video redzams, ka palaistais lidaparāts tiešraidē uz datoru sūta uzņemtos kadrus. "Tas tagad filmē ienaidnieku pozīcijas, tos pašus, kuri apšaudīja Mariupoli," stāsta viens no karavīriem.

Pēcāk vakarā, pārskatot lidaparāta safilmēto materiālu, karavīri kopā ar vietējiem iedzīvotājiem uzņemtajā videomateriālā saskaita vismaz astoņus tankus, kas liecina par spēku pastiprināšanu ciemā otrpus upei.

Čermalikas ciems atrodas frontes joslā netālu no Mariupoles. Aiz upes pie ciema sākas prokrievisko kaujinieku kontrolētā teritorija, un tur visu laiku dežurē snaiperi. "Vietējie iedzīvotāji netuvojas upei, jo pastāv iespēja, ka viņi tiks nošauti no otras upes puses. Vietējie iedzīvotāji arī neskatās Krievijas telekanālus un netic tiem, jo paši redzēja, kā ar raķetēm tika apšaudīta Mariupole," stāsta viens no karavīriem.

Jautāts, ko Ukraina darīs, ja tiks zaudēta Mariupole, karavīrs norāda, ka līdz pat Krimai vairs nav nevienas lielas pilsētas. Līdz ar to arī neesot neviena cita liela šķēršļa, lai ienaidnieks varētu viegli sasniegt Krimu.

Video filmēšanas laikā dzirdams, ka kaut kur tālumā ienaidnieks izšauj mīnmetēja lādiņus, un ukraiņu karavīrs skaidro, ka, lai ieņemtu šo ciemu, būtu nepieciešama artilērija, lai iznīcinātu visu, kas ciemā atrodas, arī karavīrus. Jau līdz šim te notiek regulāras apšaudes, un gan sprāgušu dažādu izmēru lādiņu daļas, gan nesprāgušus lādiņus var atrast viscaur ciemā un ap to.

Jau ziņots, ka 24.janvārī prokrievisko kaujinieku īstenotajā Mariupoles apšaudē bojā gāja 30 civiliedzīvotāji un viens ukraiņu karavīrs, bet vairāk nekā 90 cilvēki tika ievainoti.

Lai gan oficiālus apšaudes iemeslus kaujinieki nav izteikuši, izteiktas teorijas, ka vai nu viņi, šaujot ar neprecīzajām "Grad" iekārtām, nav spējuši trāpīt Ukraiņu militārajiem mērķiem, vai arī apzināti šāvuši pa dzīvojamo rajonu, cenšoties panākt, lai iedzīvotāji masveidā pilsētu pamestu, un tādējādi to būtu vieglāk ieņemt, vēsta "Vice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!