Ziemeļkorejā ar militāro parādi atzīmēja bijušā līdera Kima Čenira 75. jubileju – "spīdošās zvaigznes dienu".

Čenirs piedzima 1941. gada 16. februārī. Par godu viņa 75. jubilejai Ziemeļkorejas televīzija ceturtdien translējusi video, demonstrējot maršējošus kareivjus laukumā pie Kimsusanskas Saules pils, kur glabājas Čenira un Ziemeļkorejas dibinātāja Kima Irsena iebalzamētie līķi.

Čenirs nomira 2011. gada 17. decembrī. Viņa dzimšanas diena Ziemeļkorejā pasludināta par brīvdienu – "spīdošās zvaigznes dienu". Savukārt 15. aprīlī ziemeļkorejieši atzīmē "saules dienu" – Irsena nākšanu pasaulē.

Parādē kareivji nesa abu bijušo līderu portretus, amatpersonas uzrunāja klātesošos. Taču šā brīža diktators Kims Čenuns pasākumā nepiedalījās.

Vēstīts, ka Malaizijā pirmdien noslepkavots Čenuna pusbrālis Kims Čennams.

Viņš, domājams, tika noindēts, kad lidostā gaidīja reisu uz Makao. Precīzi slepkavības apstākļi vēl nav skaidri, bet aculiecinieki un amatpersonas ir stāstījušas, ka viņš apšļakstīts ar kādu vielu vai viņa sejai pielikta ar kaut ko piesūcināta lupata, vai arī viņš sadurts ar saindētām adatām.

Saistībā ar notikušo aizturētas divas aizdomās turētās sievietes. Savukārt aizdomu ēna par slepkavības pasūtīšanu krīt uz pašu diktatoru Čenunu.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čennamam 2001. gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu Disnejlendu, viņš tēva labvēlību zaudēja.

Kopš tā laika viņš dzīvojis ārpus valsts, pamatā Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čenira nāves 2011. gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čenuns.

Kims Čennams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju.

Kima lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013. gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!