Krievijas bruņotie spēki no šodienas sāk lielākās militārās mācības kopš 1982.gada. Daļa aktivitāšu noritēs arī pie Krievijas rietumu robežām, taču Latvijas drošības iestādes par šīm mācībām nav informētas, šodien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).
Interneta portāls "gazeta.ru" raksta, ka šodien uzsāktās militārās mācībās ir vērienīgākās Krievijas jauno laiku vēsturē. Mācībās izvēlētais ienaidnieks - teroristi. Lielo manevru laikā bruņotie spēki izmantos visu stratēģisko aviāciju, kā arī izmēģinās darbībā dažādas ballistiskās raķetes. Krievija par saviem plāniem ir informējusi ASV valdību, kā mācību mērķi minot valsts sagatavošanu cīņai ar starptautisko terorismu.

Krievijas sauszemes spēki mācību laikā kopā ar robežsargiem darbosies arī uz valsts rietumu un ziemeļrietumu robežas - arī netālu no Latvijas teritorijas. Militāristi izspēlēs situāciju, kad liels skaits nelegālo imigrantu no Krievijas cenšas aizmukt uz Rietumeiropu.

Latvijas Valsts robežsardzes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta priekšniece Dace Ūdre NRA sacījusi, krievu kolēģi par gaidāmajām mācībām neko nav teikuši. "Reizi mēnesī mūsu robežsardzes pārstāvji tiekas un pārrunā situāciju ar krievu robežsargiem. Līdz šim ziņas, ka netālu no mūsu robežas varētu tikt rīkoti kādi manevri, nav saņemtas," sacīja Ūdre.

Arī Nacionālo bruņoto spēku preses un informācijas nodaļas priekšnieks virsleitnants Uldis Davidovs paskaidroja, ka viņu rīcībā informācijas par manevriem nav. "Tā ir normāla prakse, ka valsts rīko militārās mācības un neaizraujas ar citu valstu informēšanu. Domāju, krievi diez vai mūsu tuvākajā pierobežā uzreiz brauks ar tankiem," sprieda Davidovs.

Mācības Krievijas bruņotie spēki gatavojas iesaistīt 40 procentus sauszemes spēku, 75 procentus jūras desanta karaspēka, vairāk nekā pusi tālās darbības aviācijas, 100 procentus gaisa transporta, 80 procentus raķešu gaisa spēku. Manevros izmantos arī Novaja Zemļa kodolpoligonu un vairākus mūsu austrumu kaimiņa kodolarsenālus.

Vienošanās par ieroču ierobežošanu Eiropā nosaka, ka mācībās nedrīkst piedalīties vairāk kā 20 tūkstoši militārpersonu, tāpēc Krievijas bruņoto spēku vadība nolēmusi mācības sadalīt vairākos posmos. Katrā no tiem nepiedalīsies vairāk karavīru, kā atļauts, raksta NRA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!