Foto: AFP/Scanpix

Pievērst sev Krievijas un ārvalstu sabiedrības uzmanību kārtējo reizi izdevies odiozajam politiķim Vladimiram Žirinovskim, kurš, saņemot apbalvojumu no prezidenta Vladimira Putina, sācis slavēt caru.

Liberāldemokrātiskās partijas ultranacionālais līderis Žirinovskis ceturtdien svinīgā ceremonijā Kremlī no Putina rokām saņēma otrās pakāpes medaļu par "kalpošanu Tēvzemei".

Путин наградил Жириновского орденом, а тот в ответ процитировал «Боже, царя храни». pic.twitter.com/IsMPwqxjGG
— Rus2Web (@Rus2Web) September 22, 2016

Ar jauno medaļu kaklā Žirinovskis tad devās pie tribīnes, kur nocitēja Krievijas impērijas himnas vārdus. "Krievijas impērijai bija labākā nacionālā himna...," runu iesāka politiķis.

"Dievs, sargi Caru! Spēcīgu, neatkarīgu, valdi par slavu, slavu mums! Valdi par bailēm ienaidniekiem, pareizticīgo Car! Dievs, sargi Caru," citēja Žirinovskis.

Foto: AFP/Scanpix

Vērotājiem atliek vien prātot, vai Žirinovskis ar savu uzstāšanos slavē prezidentu, aicina atjaunot monarhiju, norāda uz Putina rokās esošo milzīgo varu, vai tikai kārtējo reizi pievērš sev uzmanību ar dīvainām izdarībām. Žironovskis jau iepriekš ir aicinājis Krievijā ievēlēt caru vai imperatoru.

Paša Putina reakcija uz Žirinovska teikto video ierakstā nav redzama, taču zālē esošie cilvēki politiķa uzstāšanos sveica ar aplausiem.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Putins savas varas gados ir kultivējis stipra līdera tēlu un izmantojis atsauces gan uz cara, gan padomju laikiem, lai veicinātu patriotismu un konsolidētu varu. Pareizticīgā Baznīca tiek piedāvāta par pilsoņu morālo virzienrādītāju.

Kremļa kritiķi norāda, ka Putins valsts apbalvojumus izmanto, lai godinātu tos, kuri viņam ir darījuši labu.

Starp desmitiem ceturtdien pasniegto apbalvojumu medaļa tikusi arī "Panamas dokumentu" skandālā ierautajam Putina draugam Sergejam Rolduginam, kura ofšora naudas pārskaitījumus uzskata par, iespējams, saistītiem ar pašu Putinu.

Foto: Reuters/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!