Zviedrija atjaunojusi Aukstā kara laika pretkuģu aizsardzības sistēmu, savācot militāro tehniku no muzejiem, ziņo Zviedrijas mediji.

"Kustrobotbatteri 90" bija vienīgais militārais transporta līdzeklis, kas tika izstrādāts pretkuģu raķešu "Saab Robotsystem 15" (RBS-15) palaišanai, bet tikai viena no četrām plānotajām baterijām tika piegādāta, pirms Zviedrija 2000. gadā atteicās no piekrastes artilērijas.

RBS-15 raķetes tika palaistas no kravas mašīnām "Scania", no kurām vairākas tagad izņemtas no muzejiem.

Zviedrijas Aizsardzības pētniecības aģentūras analītiķis Maiks Vinnerstigs uzskata, ka šāds solis liecina par Zviedrijas apņemšanos palielināt savas aizsardzības spējas. "Lēmums ir nacionāls, bet tas ir arī Zviedrijas ieguldījumus starptautiskajās aizsardzības spējās Baltijas jūrā pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas un invāzijas Ukrainā," viņš piebilda.

"Ja sagrupē kopā šāda veida sistēmas Gotlandē, iespējams kontrolēt diezgan lielu teritoriju Baltijas jūrā," norādīja Vinnerstigs. "Es nedomāju, ka Zviedrija ir Krievijas primārais mērķis. Bet mēs vienalga būtu iesaistīti jebkurā ar Eiropas Savienības valstīm saistītā konfliktā Baltijas jūrā," sacīja politologs.

Līdz Aukstā kara beigām Zviedrija bija attīstījusi piekrastes aizsardzības sistēmu, kas aizsargāja tās salas, ostas un jūras ceļus.

Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists piektdien apmeklēja Zviedrijas austrumu piekrasti, kur atjaunotā sistēma tika pirmo reizi izmēģināta.

Ministrs pauda gandarījumu par šīs sistēmas iekļaušanu atpakaļ aizsardzības spēkos, norādot, ka tagad Zviedrija var izšaut pretkuģu raķetes no zemes lielā attālumā. "Tas palielina militārās spējas, un tas mums ir nepieciešams," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!