Foto: AP/Scanpix

Cenšoties sasniegt Eiropu, šogad Vidusjūrā noslīkuši 2500 migranti, otrdien paziņoja ANO, piebilstot, ka veiksmīgs ceļojums izdevies 204 000 cilvēku.

Pagājušajā nedēļā kuģu katastrofās Vidusjūrā gāja bojā vismaz 880 cilvēki, pavēstīja ANO bēgļu lietu aģentūra (UNHCR), atsaucoties uz katastrofās izglābtajiem. "Es uzsveru, ka skaitlis ir balstīts uz konservatīviem aprēķiniem," reportieriem norādīja UNHCR preses pārstāvis Viljams Spindlers.

Viņš atklāja, ka šogad noslīkušo migrantu skaits ir krasi pieaudzis, jo pagājušā gada pirmajos piecos mēnešos Vidusjūrā aizgāja bojā 1855 cilvēki, bet tajā pašā laikā posmā 2014. gadā tādu esot bijis 57. Vairāk nekā dubultojies arī Eiropā pa jūru ieradušos nelegālo imigrantu skaits, jo pagājušā gada janvārī-maijā to bijis 92 000, liecina Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) dati. Līdz pagājušā gada beigām Eiropā ieradās vairāk nekā miljons nelegālo imigrantu.

Trīs ceturtdaļas migrantu Eiropā nokļuva caur Grieķiju, vairums no Sīrijas un Afganistānas. Tomēr, kopš martā stājās spēkā Eiropas Savienības (ES) un Turcijas vienošanās, nelegālās imigrācijas plūsma no Turcijas uz Grieķiju ir sarukusi.

46 714 migranti kopš gada sākuma ieradušies Itālijā. Vairums bijuši no Nigērijas un Gambijas, kā arī Somālijas un Eritrejas, pavēstīja UNHCR. Spindlers norādīja, ka nelegālās migrācijas maršrutā starp Lībiju un Itāliju gājis bojā katrs 23. migrants. Šis maršruts ir daudz garāks un bīstamāks nekā starp Turciju un Grieķiju esošais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!