Foto: Vida Press
Turcijā no vidusskolas mācību programmas izslēgta evolūcijas teorija, jo tā ir pārāk "strīdīgs" temats, atsaucoties uz nacionālās izglītības padomes vadītāja Alpaslana Durmusa paziņojumu, vēsta raidsabiedrība CNN.

"Ja mūsu skolēniem nav fona informācijas, zinātnisko zināšanu vai informācijas, kas ļautu izprast diskusijas par strīdīgiem jautājumiem, mums tie jāizslēdz," paudis Durmus.

Jaunie noteikumi stāsies spējā jau nākamajā – 2017./2018. – mācību gadā. Tie izstrādāti, lai uzsvērtu nacionālās vērtības un izceltu turku un musulmaņu pētnieku ieguldījumu, skaidrojis Durmus, piebilstot, ka vēstures nodarbības turpmāk sniegšoties tālāk par "eirocentrismu" un mūzikas stundas fokusēsies uz "visām turku mūzikas nokrāsām".

Jauno izglītības sistēmas izmaiņu kritiķi gan norādījuši, ka tas ir kārtējais solis, lai Turciju padarītu konservatīvāku un virzītu tālāk no sekulārās takas. Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans iepriekš izteicies, ka vēlas izaudzināt "dievbijīgu paaudzi".

"Mācību programmas izmaiņas pilnībā ved izglītības sistēmu prom no zinātniskajiem pamatojumiem un maina to uz dogmatisku reliģisku sistēmu," medijam paudis sekulārās izglītības apvienības biedrs Ebru Jigits.

Dārvina evolūcijas teorija bijusi pamatīgs strīdus ābols Turcijā, jo daudzi strikti konservatīvie uzskata, ka evolūcijas teorija ir ateisms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!