Vērtspapīru tirgu regulējošo institūciju klubs (losco) šonedēļ savā ikgadējā apspriedē Sidnejā panācis vienošanos, kas paver iespēju pieņemt vienotus akciju kotācijas standartus visā pasaulē.
Laikraksts "The Financial Times" (FT) vēstī, ka šādi standarti ļaus kompānijām kotēt savas akcijas fondu tirgos jebkurā vietā pasaulē pēc vienādiem noteikumiem.

Losco lēmums palīdzēs mazināt bažas, ka ASV mēģina izjaukt pasaules standartu pieņemšanu, cenšoties panākt, lai tās noteikumi tiktu ieviesti kā globālo standartu pamats, norāda FT.

Losco savā apspriedē vienojās atbalstīt ierosināto starptautisko standartu kopumu, kuru izstrādājusi 1973.gadā izveidotā Starptautiskā grāmatvedības standartu komiteja (International Accounting Standards Committee, IASC).

ASV vērtspapīru tirgus komisija atzinīgi novērtējusi losco lēmumu, paziņojot, ka "tas ir pozitīvs solis ceļā uz finansiālo pārskatu kvalitātes nodrošināšanu visā pasaulē". Komisija arī paudusi prieku par losco ierosinājumiem, kas pieļauj katras valsts regulējošām institūcijām ierobežotu rīcības brīvību.

Tuvākajā laikā savu viedokli savu viedokli par globālajiem noteikumus plāno izteikt arī Eiropas Savienības regulējošā institūcija - Eiropas Komisija.

Vairāki globālo standartu atbalstītāji ir nobažījušies par komisijas plānu ieviest akceptēšanas mehānismu ierosinātajiem standartiem, kas ļaus komisijai uzlikt veto standartiem, kuru lietošana var izrādīties politiski sarežģīts uzdevums, raksta FT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!