Foto: AFP/Scanpix

Kijevas un Maskavas parakstītā vienošanās tikai aizkavējusi Ukrainai draudošo krīzi, trešdien pavēstīja pašreizējā Eiropas Savienības (ES) prezidētājvalsts Lietuva.

Kā atzina Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, viņaprāt, otrdien panāktā vienošanās ir tikai pagaidu risinājums.

"Ja tiek piešķirta nauda cauruma aizbāšanai, tas tikai aizkavē krīzi. Ja vien valsts nevirzās pretim modernizācijai, lai arī ko tā izvēlēsies, tas galu galā novedīs pie krīzes," prognozēja Linkevičs.

Lietuvas ārlietu ministrs arī brīdināja, ka diez vai otrdien parakstītie līgumi apmierinās demonstrantus, kas jau vairākas nedēļas turpina protestus Kijevas Neatkarības laukumā.

"Tie ir ļoti konkrēti soļi, lai virzītos daudz tuvāk Krievijai. Tā ir prezidenta [Viktora] Janukoviča izvēle," sacīja Linkevičs.

"Šis process, gluži kā izsole, kurā uzvar augstākās likmes solītājs, nav izeja no krīzes. Lai ukraiņi varētu nostāties paši uz savām kājām, ir jāpieņem stratēģiski lēmumi par reformām, modernizāciju, konkurētspēju," viņš uzsvēra, gan piebilstot, ka "viņi paši pieņem lēmumus".

Jau ziņots, ka Ukraina un Krievija otrdien parakstīja vairākus dokumentus, kas skar abu valstu sadarbību dažādās sfērās.

Cita starpā parakstīts līgums par tirdzniecības barjeru atcelšanu un ekonomisko attiecību stiprināšanu. Maskava arī apņēmusies ievērojami samazināt Ukrainai piegādājamās gāzes cenu un iegādāties Ukrainas valdības obligācijas 15 miljardu dolāru apjomā.

Jautājums par Ukrainas iespējamo pievienošanos Krievijas vadītajai Muitas savienībai sarunās neesot apspriests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!