Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Vienošanās par ceturtās drošības zonas izveidošanu Sīrijā ir "ļoti tuvu", Kazahstānā sākoties jaunam sarunu raundam par sešus gadus ilgstošā pilsoņkara izbeigšanu, ceturtdien sacīja Krievijas sūtnis Sīrijas jautājumos Aleksandrs Lavrentjevs.

Runājot pēc sarunām, kurās piedalījās Sīrijas valdības atbalstītājas Krievija un Irāna, kā arī nemiernieku atbalstītāja Turcija, Lavrentjevs pauda pārliecību, ka līdz piektdienai tiks pabeigts darbs pie vienošanās par zonām četrās Sīrijas daļās.

"Mēs esam ļoti tuvu tam, lai parakstītu vienošanos par visām šīm deeskalācijas zonām," žurnālistiem galvaspilsētā Astanā sacīja diplomāts. Sarunvedēji strādā pie deeskalācijas zonas izveidošanas Idlibas provincē. Maskava jau ir panākusi vienošanos par trim citām drošības zonām, un pateicoties to izveidei pieredzēta vardarbības samazināšanās.

Joprojām pastāv domstarpības par to, kas uzraudzīs drošības zonu nemiernieku kontrolētajā Idlibas provincē. Krievija norīkojusi militāro policiju trīs pārējo drošības zonu robežu patrulēšanai. Idliba, kopš to 2015. gadā sagrāba džihādistu un mēreno nemiernieku alianse, ir vienīgā province Sīrijas ziemeļos, kas pilnībā atrodas ārpus centrālās valdības kontroles.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 330 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!