Lai gan otrdien Sīrijas valdība spēki, to sabiedrotie un opozīcijas kaujinieki vienojās par uguns pārtraukšanu un nemiernieku, kā arī civiliedzīvotāju evakuāciju no Alepo, valdības spēki atsākuši apšaudīt pilsētas austrumu rajonus, un arī opozīcijas kaujinieki "sākuši militāras darbības", atsaucoties uz nemiernieku pārstāvju pausto, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Sīrijas armija uguns atsākšanā vaino opozīcijas kaujiniekus, savukārt nemiernieki vaino Sīrijas valdības spēkus un tās sabiedrotos – Krieviju un Irānu, vēsta raidsabiedrība BBC. Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi, ka Sīrijas valdības spēki atsākuši uzbrukumus, taču apgalvoja, ka nemiernieki pirmie agrā trešdienas rītā pārkāpuši otrdien panākto vienošanos, vēsta raidsabiedrība "Al Jazeera".

Par uguns pārtraukšanas neievērošanu ziņojusi arī Sīrijas cilvēktiesību novērošanas organizācija.

Evakuācijai saskaņā ar otrdien panākto pamiera vienošanos vajadzēja sākties trešdien, taču tas tā arī nenotika. ANO paudusi, ka Sīrijas valdības nespēja ievērot uguns pārtraukšanu ir "īpaši nežēlīga". Savukārt Krievija un Turcija, kas panāca vienošanos, informējušas, ka strādā pie tās atjaunošanas.

"Kamēr runāju, notiek artilērijas apšaude," trešdien no Alepo austrumiem raidsabiedrībai "Al Jazeera" ziņojis žurnālists Zuhirs al Šimale. "Nav nekādu sadursmju," viņš teicis, skaidrojot, ka nemiernieku grupējumi šobrīd nekaro. "Ir ievainotie, bet nezinām, cik daudz. Mēs nevaram iet ārā, jo apšaudes ir paviršas."

ANO augstais cilvēktiesību komisārs Zeids Raads al Huseins pieprasījis nekavējoties ievērot vienošanos par uguns pārtraukšanu. Viņš norādījis, ka Sīrijas valdībai ir pienākums "nodrošināt, ka tās cilvēki ir drošībā". "Bija vienošanās, bija autobusi," norādījis al Huseins, "tam nav attaisnojuma".

Jau ziņots, ka otrdien panākta vienošanās par opozīcijas kaujinieku evakuāciju no Sīrijas pilsētas Alepo austrumu daļas. Trešdienas gan norunātajā atiešanas punktā gaidījuši 20 autobusi, bet neviens no tiem tā arī neiebrauca Alepo austrumos.

Jau ziņots, pēdējās nedēļas laikā Sīrijas armija ar Krievijas Gaisa spēku un Irānas balstīto grupējumu, tostarp Libānas "Hezbollah" kaujinieku palīdzību ieņēmuši vairākus lielus pilsētas dzīvojamos rajonus.

Otrdien ANO pazņoja, ka Sīrijas armijas karavīri un tās sabiedroto kaujinieki ielaužoties atbrīvoto Sīrijas pilsētas Alepo rajonu civiliedzīvotāju mājās un nogalinot tur sastaptos, tostarp bērnus un sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!