Foto: RIA Novosti/Scanpix

Turpmāk Krievijā viesstrādniekiem, kuri strādā komunālo pakalpojumu jomā, tirdzniecībā vai citā apkalpojošajā sfērā, būs jāapliecina krievu valodas prasme pamatlīmenī vai jānokārto krievu valodas eksāmens, paredz piektdien Krievijas Valsts domes pieņemtais likums, vēsta aģentūra “Regnum”.

Saskaņā ar likumu darba un uzturēšanas atļaujas saņemšanai viesstrādniekiem būs jāapliecina krievu valodas prasmi, vai nu uzrādot savā valstī sertifikātu par valsts centralizētā krievu valodas eksāmena nokārtošanu, kurš ir atzīst Krievijā, vai nu līdz 1991. gada 1. septembrim bijušajā PSRS izdoto mācību iestādes dokumentu, vai arī pēc šī datumā Krievijā izdoto dokumentu. Turklāt visi šie dokumenti būs jāiesniedz papīra, nevis elektroniskajā formātā.

Valodas prasmes apliecinājums nebūs nepieciešams Baltkrievijas un Dienvidosetijas viesstrādniekiem, jo tur krievu valodai ir noteikts valsts valodas statuss.

Likums stāsies spēkā 1.decembrī.

Tagad Krievijas valsts universitātēs un ārzemju mācību iestādēs jau darbojas vairāk nekā 160 centri, kuriem ir tiesības pārbaudīt krievu valodas zināšanas ārvalstniekiem, stāsta Krievijas Valsts domes Izglītības komitejas loceklis Grigorijs Balihins.

“Krievu valodas prasme ir ne tikai pienākums, bet arī aizsardzība pret tiesību ļaunprātīgu izmantošanu. Turklāt šie noteikumi palīdzēs popularizēt krievu valodu NVS teritorijā, kā arī samazināt sociālās spriedzes rašanās bīstamību sabiedrībā,” norādīja domes deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!