Foto: AP/Scanpix

Eiropas Reģionu komiteja ir sniegusi plašu politisku atbalstu Eiropas Komisijas (EK) Eiropas programmai migrācijas jomā.

Eiropas Savienības (ES) politikā ir pilnīgāk jāatspoguļo Eiropas vietējo un reģionālo pašvaldību izšķirošā loma to tūlītējo un ilgtermiņa problēmu risināšanā, kuras rada daudzo bēgļu un migrantu ierašanās, uzsvēra komisārs Dimitris Avramopuls, kura pārziņā ir migrācija, iekšlietas un pilsonība, un Reģionu komitejas priekšsēdētājs Marku Markula.

Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks ierakstītā vēstījumā Reģionu komitejas locekļiem norādīja, ka tieši reģionālās pašvaldības un vietējās kopienas ir tās, kas nepastarpināti ir saistītas ar migrantu pieplūdumu Eiropā. "Reģionu komiteja var tām palīdzēt, apmainoties ar labākajām idejām par integrāciju, jo tikai vietējo kopienu un jaunpienācēju sadarbībā iespējams panākt veiksmīgu integrāciju. Tas ir divvirzienu process," viņš sacīja.

Savukārt Avramopuls norādīja, ka bēgļu krīze šodien ir svarīgākā prioritāte ne tikai valstu valdībām, bet arī reģionālajām un vietējām pašvaldībām. "Tieši vietējās pašvaldības šodien ir priekšējās līnijās un nekavējoties reaģē uz jaunpienācējiem, kā arī risina ilgtermiņa problēmas. Komisija jau no paša sākuma savā Eiropas programmā migrācijas jomā ir pieņēmusi visaptverošu pieeju, pievēršoties ne tikai dažādām politikas jomām, bet arī dažādiem valdības līmeņiem," viņš sacīja, piebilstot, ka tagad ir pienācis laiks paātrināt visu saskaņoto pasākumu pilnīgu īstenošanu.

Komitejas locekļi aicināja pastiprināt Eiropas robežu pārvaldību un atbalstīja plānus pārskatīt spēkā esošo ES sistēmu patvēruma pieteikumu izskatīšanai, proti, "Dublinas regulu". Viņi arī balsoja par pastāvīgu pārcelšanas mehānismu, ar kā palīdzību nesen ieradušos bēgļus izmitināt visā ES.

"Nākamie daži mēneši būs izšķiroši, un esmu pārliecināta, ka, saņemot jūsu atbalstu, mēs spēsim noteikt ceļu uz patiesu imigrācijas politiku, kura ir balstīta uz solidaritāti un atbildību," sacīja Eiropas Parlamenta līdzreferente par migrācijas jautājumiem Sesilija Kjenge. Viņa arī norādīja, ka ES būtu "jāveicina augšupēja pieeja, kurā vietējās pašvaldības tiktu pilnībā iesaistītas to pasākumu plānošanā un īstenošanā", kas attiecas uz integrāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!