Foto: Reuters/Scanpix

Lielākā daļa ASV Kongresa Pārstāvju palātas locekļu un darbinieku 10 dienas nevarēs labot brīvo enciklopēdiju "Vikipēdija". Tās administratori uzlikuši aizliegumu Pārstāvju palātas IP adresēm, ziņo portāls "Ars Tehnica".

Sociālā tīkla "Twitter" automātiskais "robots" konstatējis "graujošas" izmaiņas brīvās enciklopēdijas "Vikipēdija" rakstos. Šo izmaiņu autori ir anonīmi lietotāji, taču analizējot IP adreses, atklājās, ka izmaiņu autori ir ASV pārstāvju palātas locekļi vai pārstāvji.

Brīvās enciklopēdijas administratori norāda, ka no ASV pārstāvju palātas IP adresēm rediģēti dažādi šķirkļi, aktīvi tajos iepinot dažādas konspirācijas teorijas.

"Twitter" konts "congressedits" automātiski publicē sociālajā tīklā ierakstus, kuros norādītas izmaiņas, kas ir veiktas "Vikipēdijā", lietojot ASV Kongresa IP adreses. Sociālā tīkla konts izveidots pirms divām nedēļām, un tam jau ir vairāk nekā 23 000 sekotāju.

Enciklopēdijas "Vikipēdija" administratori norāda, ka šis jau ir otrais aizliegums Pārstāvju palātas locekļiem rediģēt brīvo enciklopēdiju. Jau jūnijā administratori bija uzlikuši aizliegumu rediģēt rakstus uz vienu dienu, taču tas neesot bijis iedarbīgi.

"Vikipēdijas" administratori norāda, ka tiklīdz viņi bija uzrakstījuši enciklopēdijā šķirkli par sociālā tīkla "Twitter" kontu "congressedits", tā no Pārstāvju palātas bija veikti labojumi, norādot, ka "Vikipēdija" ir "pilna ar seksistiskām un transfobiskām ziņām un viedokļiem".

Palātas pārstāvji ir satraukušies par aizliegumu un norāda, ka nav godīgi, ka visiem palātas pārstāvjiem ir uzlikts aizliegums, lai gan rediģējuši šķirkļus, visticamāk, ir 2-3 cilvēki. Taču "Vikipēdija" pārstāvji uzsver, ka aizliegums attiecas tikai uz nereģistrētiem lietotājiem, un pārstāvji aicina izveidot palātas pārstāvjiem lietotājkontus un turpināt rediģēt enciklopēdiju.

Jau ziņots, ka sociālā tīkla "Twitter" automātiskais "robots" konstatējis izmaiņas brīvās enciklopēdijas "Vikipēdija" rakstā par Ukrainas austrumos notriekto Malaizijas lidmašīnu.

Sākumā "Vikipēdijas" lapā bijis rakstīts, ka lidmašīnu notrieca teroristi no pašpasludinātās Doņeckas republikas ar raķetēm, kas iegūtas no Krievijas.

Stundas laikā ieraksts interneta vietnē tika nomainīts: "Lidmašīnu notrieca Ukrainas karavīri".

"Twitter" konts "RuGovEdits" ir radīts pagājušajā nedēļas nogalē, un tas publicē "Twitter" ierakstus, kuros norādītas izmaiņas, kas ir veiktas "Vikipēdijā", lietojot Krievijas valdības IP adreses.

"Twitter" vidē ir vērojami arī līdzīgi konti, kas publicē izmaiņas, kuras veiktas no Lielbritānijas parlamenta IP adresēm un ASV Kongresa IP adresēm.

Šie "tvīti" tiek radīti automātiski, tiklīdz fiksētas izmaiņas Vikipēdijas rakstos no attiecīgajām IP adresēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!