Foto: AP/Scanpix/LETA

Viļņas mērs Remiģijs Šimašus paziņojis, ka ieteiks nosaukt skvēru pie Krievijas vēstniecības Lietuvas galvaspilsētā par Krievijas demokrātijas skvēru, kaut gan izskanējis arī ierosinājums to nosaukt pirms gandrīz trim gadiem noslepkavotā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova vārdā.

Kad 2015. gada 27. februārī Maskavas centrā, netālu no Kremļa, tika nošauts Ņemcovs, "Tēvzemes savienības- Lietuvas kristīgo demokrātu" politiķi ierosināja šo skvēru vai ielu, kur atrodas vēstniecība, nosaukt viņa vārdā.

Viļņas padomes loceklis Vids Urbonavičs Ņemcova vārdu ieteicis dot skvēram, kas atrodas iepretī vēstniecībai, savukārt konservatīvo līderis Gabrieļus Landsberģis aicinājis Viļņas padomi pārdēvēt Ņemcova vārdā tagadējo Latvju ielu, kurā atrodas vēstniecība. Galvaspilsētas mērs savukārt uzskata, ka Ņemcova piemiņu varētu iemūžināt citā Viļņas vietā.

"Es personiski iesniegšu balsošanai priekšlikumu nosaukt skvēru pie Krievijas vēstniecības Latvju ielā par Krievijas demokrātijas skvēru, tādējādi vienlaikus godinot arī pusmiljonu maskaviešu, kuri pēc [1991. gada] 13. janvāra izgāja Maskavas ielās atbalstīt lietuviešu brīvības centienus. Skvērā tiktu iestādīti bērziņi, pieminot visus Krievijas vēsturiskos notikumus un cilvēkus, kas veduši šo valsti demokrātijas virzienā," mērs norādījis ziņu aģentūrai BNS atsūtītajā komentārā.

"Cienu Borisa Ņemcova, Annas Poļitkovskas un citu noslepkavoto Krievijas demokrātu un žurnālistu piemiņu un novērtēju viņu cīņu pret Putina režīmu. Protams, tādi izcili cilvēki ir pelnījuši, lai Viļņā tiek iemūžināta viņu piemiņa. Par vietu un veidu vēl diskutēsim, bet piemiņas zīme tādām personībām Viļņā noteikti parādīsies," solījis Šimašus, kas pārstāv Liberāļu kustību.

Kā aģentūrai sacījis Viļņas nosaukumu, pieminekļu un piemiņas zīmju komisijas priekšnieka vietnieks, partijas "Lietuvas saraksts" priekšsēdētājs Darjus Kuolis, ierosinājums par pieminētā skvēra nosaukšanu Ņemcova vārdā izskatīts, bet atlikts, lai meklētu citu vietu. "Tika nolemts, ka būtu mierīgi jāpameklē vieta, jāpaskatās, kur Lietuvā ir ciemojies pats Ņemcovs, jāsavāc vairāk datu, nepieņemot sasteigtus lēmumus," viņš paziņojis.

Jau ziņots, ka Vašingtonas pilsētas padome pagājušajā nedēļā pieņēma rezolūciju, kas paredz daļu avēnijas līdzās Krievija vēstniecībai ASV galvaspilsētā nosaukt par Borisa Ņemcova laukumu, godinot 2015. gadā noslepkavoto Krievijas opozīcijas līderi.

Arī partijas "Vienotība" frakcija Rīgas domē ierosinājumu vienu no Rīgas ielām nosaukt par godu Ņemcovam.

Lai gan par Ņemcova slepkavību notiesāti pieci čečeni, kas tika aizturēti dažas nedēļas pēc viņa nāves, tomēr Ņemcova tuvinieki un opozīcija apgalvo, ka slepkavības plānotāji nav atrasti, norādot, ka ar to tieši saistīts Čečenijas republikas vadītājs Ramzans Kadirovs, kurš, iespējams, rīkojies saskaņā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!