Foto: F64

Šonedēļ, 1.aprīlī un 2.aprīlī, gaisa telpā virs Baltijas valstīm notiks NATO gaisa spēku mācības, pirmdien paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Militāro mācību laikā tiks simulēta arī ārkārtas nolaišanās un meklēšanas un glābšanas operācija, izmantojot Lietuvas Gaisa spēku sastāvā esošo helikopteru "Mi-8".

"Tā kā Baltijas valstu apkārtnē saasinājušies nemieri, NATO palielinājusi Baltijas Gaisa patrulēšanas misiju ar papildu kara lidmašīnām (..). Tādēļ Baltijas reģiona treniņlidojumi ir ne tikai redzams pierādījums alianses solidaritātei un saistībām, bet arī iespēja Lietuvas armijai atsvaidzināt savas zināšanas un sadarbības spējas ar sabiedrotajiem un partneriem," paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks.

Militārajās mācībās piedalīsies ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-15C "Eagle", kas pašreiz piedalās Baltijas Gaisa patrulēšanas misijā, Zviedrijas Gaisa spēku iznīcinātāji "JAS-39 Gripen", Lietuvas Gaisa spēku militārās lidmašīnas "C-27J Spartan" un helikopteri "Mi-8".

Plānots, ka mācībās piedalīsies arī NATO aviācijas kontroles un brīdinājuma sistēmas (AWACS) lidmašīna, kas bāzējas Vācijā, un ASV gaisa uzpildes lidaparāts "KC-135R".

Manevru laikā tiks veikti zemi pārlidojumi Palangas un Viļņas lidostām ar mērķi uzlabot sadarbību ar civilajām lidostām.

Baltijas reģiona treniņlidojumi tiek organizēti jau piecus gadus pēc kārtas. Tos organizē NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā un Apvienotais gaisa operāciju centrs Ūdemā, Vācijā.

Latvijas Aizsardzības ministrija informēja, ka nākamie treniņlidojumi Baltijas valstu gaisa telpā notiks maija beigās Latvijā, vienlaikus ar kuriem Ādažu poligonā notiks arī apvienotais gaisa un sauszemes vingrinājums Baltijas valstu gaisa atbalsta kontrolieru apmācībai. Tajos tiks iekļauts arī plašs meklēšanas un glābšanas operāciju vingrinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!