Foto: AP/Scanpix

Pēc svētdien un pirmdien notikušajiem teroraktiem, kuros Krievijas pilsētā Volgogradā gājis bojā vismaz 31 cilvēks, atcelti visi izklaides pasākumi un pilsētā sācies piecu dienu ilgs sēru periods, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Divos teroristu pašnāvnieku sarīkotos sprādzienos stacijā un cilvēku pilnā trolejbusā kopumā cietuši vairāk nekā 100 cilvēku, tai skaitā vismaz četri bērni. Par cietušo dzīvībām cīnās ārsti, bet asinis ziedojuši jau vairāk nekā 600 cilvēku, ziņo aģentūra.

Pilsētas ielās redzami daudzi drošības dienestu darbinieki un kinologi ar suņiem. Vietējiem izmeklētājiem noziegumu šķetināšanai palīgā ieradušies speciālisti no Maskavas.

Tikmēr varas iestādes uzsver, ka pilsētas dzīve nav paralizēta - sabiedriskais transports kursē un iepirkšanās centri darbojas. Atsākta arī satiksme dzelzceļa posmā, kas atrodas pie svētdienas sprādzienā cietušās stacijas. Tikmēr medijos izskan ziņas, ka cilvēki baidās braukt ar sabiedrisko transportu un tas pirmdien kursējis pustukšs.

Par teroraktiem un to sarīkotājiem joprojām cirkulē pretrunīga informācija. Sākumā ziņots, ka sprādzienu stacijā sarīkoja kāda dagestāniete, bet vēlāk pieļauts, ka tas tomēr varētu būt bijis vīrietis. Nav zināms, vai vīrietis un sieviete varēja būt darbojušies kopā.

Pirmdienas rītā notikušo sprādzienu trolejbusā sarīkojis spridzinātājs pašnāvnieks. Spridzekļa jauda bijusi ekvivalenta četriem kilogramiem trotila, paziņoja izmeklētāji. Abi noziegumi bijuši savstarpēji saistīt.

Jau vēstīts, ka  svētdien Volgogradā notika sprādziens stacijā "Volgograda-1". Līdz pirmdienas rītam uzbrukumā bojāgājušo skaits pieauga līdz 17. Savukārt pirmdienas rītā pašnāvnieka sarīkots sprādziens satricinājis cilvēku pilnu trolejbusu, laupot vismaz 14 dzīvību.

Nāvējošs sprādziens pilsētas autobusā atskanēja arī oktobrī.

Pastiprināta uzmanība Krievijas spējām garantēt drošību ir pievērsta pirms 2014. gada sākumā gaidāmajām ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos. Krievijas prezidents Vladimirs Putins Soču olimpiskās spēles cer izmantot Krievijas ekonomisko un sociālo sasniegumu izrādīšanai. Tomēr Soči atrodas tuvu nemierīgajam Ziemeļkaukāza reģionam, kas pēc Padomju Savienības sabrukuma ir piedzīvojis divus karus Čečenijā un biežu vardarbību Dagestānā, Ingušijā un Kabardas-Balkārijā.

Izjaukt spēles ir draudējis Ziemeļkaukāza nemiernieku līderis Doku Umarovs.

Pēdējo divu dienu terorakti Volgogradā parāda, ka uzbrukumiem, lai tiem tiktu pievērsta pastiprināta starptautiska uzmanība, nav nemaz jānotiek pašu Soču tiešā tuvumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!