Foto: AFP/Scanpix

ASV ir izspiegojušas Japānas valdības politiķus, tās centrālās bankas vadītāju un lielās kompānijas, tai skaitā konglomerātu "Mitsubishi", liecina interneta vietnes "WikiLeaks" piektdien publiskoti dokumenti, kuros minēti vismaz 35 šādas izspiegošanas mērķi.

Jaunais apgalvojums par ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) veikto izspiegošanu nācis klajā pēc citu dokumentu publiskošanas, kuri liecināja par citu ASV sabiedroto, tostarp Francijas un Vācijas, izspiegošanu.

Izspiegošanai tikušas pakļautas Japānas premjerministra Sindzo Abes valdības locekļu, tai skaitā tirdzniecības ministra Joiči Mijadzavas, un Japānas Bankas prezidenta Haruhiko Kurodas telefonsarunas. Par paša Abes telefonsarunu noklausīšanos gan nav ziņots.

Japāna ir viena no ASV galvenajām sabiedrotajām Āzijas-Klusā okeāna reģionā, un abas valstis regulāri konsultējas par aizsardzības, ekonomikas un tirdzniecības jautājumiem.

Izspiegošana notikusi Abes pirmā amata termiņa laikā, kas bija no 2006. līdz 2007.gadam. Abe pašlaik ir premjera amatā uz otru termiņu no 2012.gada.

"Šīs ziņas demonstrē to, cik pamatīgi ASV novērojušas Japānas valdību, un norāda, ka tika vākta un apstrādāta izlūkošanas informācija no dažādām Japānas valdības ministrijām un birojiem," vēstīja "WikiLeaks".

"Šie dokumenti demonstrē visdziļākās zināšanas par Japānas iekšējām pārrunām" tādos jautājumos kā tirdzniecība, kodolpolitika un klimata izmaiņu politika, norādīja "WikiLeaks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!