Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas sponsorēto bandu pašpasludinātās "Doņeckas Tautas republikas" vadītāja Aleksandra Zaharčenko nāve bumbas sprādzienā augusta izskaņā neko lielu nav mainījusi, nedēļas nogalē Kijevā notiekošajā ikgadējā prestižajā "Jaltas Eiropas Stratēģijas konferencē" uzsvēra ASV īpašais pārstāvis Ukrainā Kurts Volkers.

"Zaharčenko nogalināšana tikai uzsver to, cik svarīgi ir, lai Donbasā būtu miers. Tik ilgi, kamēr Krievijas spēki būs tur, šīs Krievijas organizācijas būs tur, un okupācija turpināsies, vide tur būs vardarbīga," skaidroja Volkers.

Viņš arī atzīmēja, ka tā kā Krievija ir vienīgā, kas kontrolē šo reģionu, un par spīti šim "slepkavības gadījumam", konfliktsituācijā nav nekādu fundamentālu pārmaiņu. "Mēs joprojām saskaramies ar to pašu situāciju – Krievijas spēki atrodas šajā teritorijā, ir radītas šīs organizācijas, turpinās spiediens pret Ukrainu un turpinās konflikts," apstākļus raksturoja ASV īpašais pārstāvis Ukrainā.

Viņš uzsvēra, ka ASV meklē veidus kā iestāties par mieru – par miermīlīgu konflikta atrisināšanu. "Patlaban diemžēl situācija ir tāda, ka Krievija ir iebrukusi, okupējusi teritoriju, komandē un kontrolē tur esošos militāros spēkus un nodibinājusi šīs te organizācijas, kuras izmanto par buferi, lai izvairītos pati no savas atbildības," skaidroja Volkers.

Viņš uzsvēra, ka arī Krievijai nepieciešams nopietni mēģināt panākt mieru, jo ASV no savas puses, būdama Ukrainas konflikta miermīlīga risinājuma meklēšanas atbalstītāja, esot gatava sadarboties, kad tas notiks.

Tikmēr viņaprāt jāturpina izmantot visus civilos līdzekļus spiediena izdarīšanai uz Krieviju. "Uzskatu, ka ir ļoti svarīgi turpināt uzturēt spēcīgu sankciju režīmu kā atbildi Krievijas agresijai pret Ukrainu," teica ASV diplomāts.

Prestižā "Jaltas Eiropas Stratēģijas konference" šogad notika jau 15. reizi. Konferenci visus šos gadus organizē Ukrainas uzņēmējs Viktors Pinčuks, kurš tiek dēvēts par vienu no valsts ietekmīgākajiem oligarhiem. Kopš konferences pirmsākumiem tajā notiekošo lekciju un diskusiju mērķis ir analizēt Ukrainas politiku, ekonomisko attīstību un Ukrainas vietu pasaules politikā, uzsverot nepieciešamību Ukrainai virzīties uz iestāšanos Eiropas Savienībā.

Gadu gaitā "Jaltas Eiropas Stratēģijas" konferencē piedalījušies vairāk nekā 350 politiķi un diplomāti, tostarp Ukrainas prezidenti un premjeri. Piemēram, 2012. gadā Viktors Janukovičs tajā saņēma skarbu kritiku no ES un ASV par Ukrainas atstāšanos no tās virzības Rietumu virzienā.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2014. gada pavasarī "Jaltas Eiropas Stratēģijas konference" notiek Kijevā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!