Krievijas un Baltkrievijas kopējās militārās mācības "Zapad 2017" uzskatāmas par panākumu jau no propagandas viedokļa vien, taču vienlaikus tās uzskatāmi parādījušas, no kā baidās abu valstu vadītāji, "Bloomberg" raksta analītiķis Leonīds Beršidskis.

Kamēr vērienīgās mācības biedē kaimiņvalstis un pārējo Ziemeļatlantijas aliansi, bet militārajiem ekspertiem dod ieskatu Krievijas armijas progresā kopš iepriekšējām mācībām, vērts pievērst uzmanību mācību scenārijam, viņš norāda.

To iedomātais un ģeogrāfiski Baltkrievijas kartē iezīmētais pretinieks "Veišnorija" arī dabā ir vienots reģions – šajā valsts daļā ir lielākais baltkrievu valodas lietotāju un katoļu īpatsvars, un pēdējās brīvajās vēlēšanās tās iedzīvotāji atbalstīja Lukašenko opozicionāru. Acīmredzami, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un viņa Krievijas kolēģis Vladimirs Putins uzskata, ka teorētisks konflikts varētu rasties tieši šajā reģionā.

Beršidskis norāda, ka humoristiskie ieraksti soctīklos, kuros daudzi vietējie iedzīvotāji aktīvi veido "Veišnorijas" institūcijas, atklāj, ka šī reģiona iedzīvotāji patiešām sapņo par Baltkrieviju vai vismaz tās daļu, kas piederētu Rietumu pasaulei un kurā nevaldītu Lukašenko. Kremļa ieskatos tie ir simptomi, kādi jau reiz noveduši pie revolūcijas Ukrainā.

Militārais eksperts Maikls Kofmans savulaik teicis, ka līdzīgi kā Baltija ir ASV "sarkanā līnija", tā Baltkrievija ir Krievijas "sarkanā līnija". Kamēr Baltija ir stabila, Baltkrievijā situācija var kļūt nestabila īsā laikā. Kopš Kosovas kara, kurā Krievija pieredzēja ASV spējas tūlītēji militāri reaģēt uz notikumiem gandrīz jebkur pasaulē, Putins ir centies šādiem gadījumiem sagatavot pretreakciju.

Arī "Zapad 2017" esot vērtējama kā Krievijas demonstrācija tam, kāda reakcija gaidāma uz nemieriem Baltkrievijā, kurus tā varētu uztvert līdzīgus Ukrainas notikumiem. ""Zapad" kopš 1999. gada "ja jūs iejauksieties, mēs lietosim atomieročus" scenāriju ir nomainījušas uz "ja jūs iejauksieties, mums ir atbildes spēki, bet, ja tad mēs zaudēsim, mēs lietosim atomieročus" scenāriju," rakstījis Kofmans.

Šī novērojuma sliktā daļa ir tā, ka jebkura vietējo iedzīvotāju protesta gadījumā tie ne tikai tiks brutāli apspiesti, bet vainīgie automātiski tiks meklēti Rietumos, raksta Beršidskis.

Rietumvalstu eksperti uzskata, ka pretstatā oficiālajai informācijai par aptuveni 12 700 dalībniekiem, "Zapad 2017" piedalās līdz pat 100 000 karavīru. Satraukumu rada arī tas, ka iebrukumiem Gruzijā 2008. gadā un Ukrainā 2014. gadā aizsegam Krievija izmantoja militārās mācības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!