Foto: Reuters/AP/Scanpix
Dāņu izgudrotājs Peters Madsens atzīts par vainīgu zviedru žurnālistes Kimas Vallas slepkavībā uz savas zemūdenes un tiesa Kopenhāgenā viņam trešdien piespriedusi mūža ieslodzījumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izmeklētāji secinājuši, ka Madsens bija izplānojis 30 gadus vecās žurnālistes slepkavību, viņu nožņaudzot, vai pārgriežot rīkli. Sievietes ķermenis bez galvas, rokām un kājām tika atrasts pērnā gada 21. augustā – 11 dienas pēc tam, kad sieviete devās intervēt Madsenu uz viņa būvētās zemūdenes.

"Mēs runājam par cinisku un plānotu seksuālu uzbrukumu, un brutālu nejaušas izvēles sievietes slepkavību, kura saistībā ar savu žurnālistes darbu pieņēma uzaicinājumu doties izbraucienā apsūdzētā zemūdenē," paziņoja tiesnese Anete Burkoe.

Foto: Reuters/Scanpix

Valla gatavoja rakstu par Madsenu un viņa zemūdeni un pēdējo reizi dzīva bija redzēta 10. augusta vakarā, kad devās jūrā ar izgudrotāja būvēto 40 tonnīgo peldlīdzekli UC3 "Nautilus".

Nākamajā dienā, kad Valla neatgriezās mājās, viņas draugs ziņoja policijai par pazušanu. Tajā pašā dienā Madsena zemūdene nogrima jūrā, bet viņš pats tika izglābts.

Lieta izpelnījās plašu sabiedrības uzmanību, policijai un medijiem šķetinot Vallas pazušanas iemeslus un apstākļus. Policija jau drīz pēc tam paziņoja, ka Madsens zemūdeni nogremdējis apzināti.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izkropļots Vallas torss tika atrasts jūras krastā 2017. gada 21. augustā, bet viņas galva, kājas un apģērbs tika atrasts nogremdētā maisā 6. oktobrī.

Madsens notikušā versijas mainīja vairākas reizes. Sākumā viņš apgalvoja, ka ir izlaidis Vallu krastā vēl pirms zemūdenes avārijas, savukārt pēc līķa atrašanas stāstīja, ka žurnāliste mirusi nelaimes gadījuma rezultātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!