Foto: AFP/Scanpix/LETA

Samazinoties saspīlējumam Vašingtonas un Phenjanas attiecībās, Ziemeļkoreja nolēmusi šogad atcelt vienu no simboliskākajiem ikgadējiem politiskajiem pasākumiem – ikgadējo mītiņu pret "ASV imperiālismu", vēsta aģentūra AP.

Ļaužu masas, skandējot pret ASV vērstus saukļus, ik gadu 25. jūnijā, kad atzīmē Korejas kara sākuma gadadienu, pulcējas uz mītiņu, kas ievada pret ASV vērstu pasākumu mēnesi.

Savukārt kulmināciju pasākumi sasniedz 27. jūlijā, kad Ziemeļkorejā ir brīvdiena saukta par "Uzvaru Tēvzemes atbrīvošanas karā".

Pērn pret ASV vērstajā mītiņā Phenjanā piedalījās ap 100 tūkstoši cilvēku, un par godu šim notikumam pat tika izdotas īpašas pretamerikāniskas pastmarkas.

Phenjana pēdējos mēnešos ir ievērojami pieklusinājusi savu pret ASV vērsto retoriku, mazinot spriedzi pirms ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čenuna klātienes sarunām, kas notika 12. jūnijā.

To mērķis ir panākt Ziemeļkorejas atteikšanos no kodolieročiem, kas ekonomiski novājinātajai valstij var nozīmēt starptautisko sankciju atcelšanu.

Korejas karš sākās 1950. gadā, kad PSRS atbalstītās Ziemeļkorejas spēki iebruka Dienvidkorejā. Dienvidu pusē konfliktā iesaistījās ASV un ANO Drošības padome oficiāli aicināja dalībvalstis iesaistīties Ziemeļkorejas agresijas savaldīšanai.

Karš beidzās ar pamiera līgumu 1953. gadā, abām valstīm, paliekot robežās, kādas tās bija 1950. gadā. Oficiāls miera līgums nav noslēgts joprojām.

Abas valstis konfliktā neko neieguva, bet bija plaši postījumi un simti tūkstoši bojāgājušo.

Šis karš un antiamerikāniskais noskaņojums ieņem svarīgu lomu ziemeļkorejiešu izglītībā. Negatīvs amerikāņu attēlojums ir parasta aina katrā bērnudārzā un pamatskolā, mācību grāmatās brīdinot par amerikāņu agresiju un brutalitāti. Tāpat visā valsti redzami plakāti ar pretamerikāniskiem saukļiem un kapitālisma sistēmu kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!