Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja trešdien paziņoja, ka atjauno tiešo sakaru līniju ar Dienvidkoreju, šādi reaģējot uz Seulas otrdien izteikto piedāvājumu Phenjanai sarīkot augsta līmeņa sarunas par sadarbību saistībā ar nākammēnes gaidāmajām ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā.

Seula ar šādu piedāvājumu nāca klajā dienu pēc Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna Jaunā gada uzrunas, kurā viņš paziņoja, ka Ziemeļkoreja ir gatava piedalīties ziemas olimpiskajās spēlēs.

"Ziemeļkorejas KCTV paziņoja, ka Ziemeļi šodien plkst. 15.30 (plkst. 8.30 pēc Latvijas laika) atvērs dialoga kanālu ar Dienvidiem," paziņoja Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija.

Kā pavēstīja ministrija, abas valstis komunicē pa sakaru kanālu Phanmundžomas ciemā, kas atrodas demilitarizētajā zonā starp abām Korejas pussalas valstīm.

Ministrijas paziņojumā teikts, ka amatpersonas vispirms cenšas noskaidrot, vai komunikāciju līnijas strādā labi. Tā centīsies izmantot sakaru līniju, lai apspriestu tās piedāvājumu rīkot augsta līmeņa sarunas, kā sadarboties nākamajā mēnesī paredzētajās olimpiskajās spēlēs.

Dienvidkorejas apvienošanās ministrs otrdien nāca klajā ar piedāvājumu noorganizēt sarunas 9. janvārī Phanmundžomā.

Ja sarunas notiks, Dienvidkoreja galveno izmanību tajās pievērsīs olimpiskajām spēlēm, bet arī mēģinās runāt par abu valstu attiecību uzlabošanu, sacīja ministrs.

Ziemeļkorejas līderis savā Jaunā gada uzrunā sacīja, ka ASV būtu jāzina, ka Ziemeļkorejas kodolspēki tagad ir realitāte, nevis tikai draudi. Kims piebilda, ka viņam tagad uz galda ir kodolpoga.

Taču viņš aicināja uzlabot attiecības un mazināt militāro spriedzi attiecībās ar Dienvidkoreju.

2018.gada ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā, Dienvidkorejā, norisināsies no 9. līdz 25. februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!