Foto: AP/Scanpix

Nogremdēt amerikāņu aviācijas bāzes kuģi "USS George Washington", kurš piedalās ar Japānu un Dienvidkoreju kopīgās kara flotes mācībās, piektdien piedraudējusi komunistiskā Ziemeļkoreja. Par to piektdien vēsta ziņu vietne "Gulfnews.com".

"Šīs kara mācības parāda, ka ASV-Japānas-Dienvidkorejas trīspusējā militārā apvienība ir attīstījusies par kodolkara aliansi un ir sākusi pa īstam darboties," paziņojumā pauž Ziemeļkorejas Korejas miermīlīgās apvienošanas komiteja.

Ja šīs trīs valstis par spīti Ziemeļkorejas brīdinājumiem sāks kodolkaru, "tās revolucionārie bruņotie spēki dos tūlītēju prettriecienu, lai provokatorus un agresorus apglabātu jūrā ar visu bāzes kuģi", brīdina noslēgtā valsts.

Paziņojums izskanējis dienu pēc tam, kad Japāna, ASV un Dienvidkoreja pie Korejas pussalas dienvidu krasta sākusi divu dienu kara flotes mācības. Tajās piedalās ar kodolenerģiju darbināmais aviācijas bāzes kuģis "USS George Washington", ar vadāmām raķetēm bruņoti kuģi, pretzemūdeņu helikopteri un agrīnās brīdināšanas aviācija.

Otrdien Ziemeļkoreja brīdināja ASV par "briesmīgu katastrofu" mācību gadījumā un izsludināja paaugstinātas gatavības līmeni armijā. Phenjana arī iepriekš ir nosodījusi militārās mācības savā tuvumā un draudējusi ar pretuzbrukumiem.

ASV un Dienvidkoreja jūras manevrus raksturo kā vingrinājumu, lai uzlabotu gatavību humāno katastrofu gadījumā.

Seula un Vašingtona pagājušajā nedēļa vienojās par kopīgu stratēģiju pret pieaugošajiem Ziemeļkorejas kodoldraudiem pēc tam, kad Phenjana iedarbināja novecojušu atomreaktoru.

Komunista režīma kareivīgo retoriku analītiķi saista ar Phenjanas vēlmi pievērst ASV uzmanību un iesaistīt to sarunās.

ASV un Dienvidkoreja uzstāj, ka Ziemeļkorejai jāizrāda gatavība atteikties no kodolieroču programmas, pirms var atsākties kopš 2008. gada apturētās sarunas par valsts kodolatbruņošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!