Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja ceturtdien piedraudējusi, ka provokāciju gadījumā varētu uzbrukt ASV militārajām bāzēm Japānā un Guamā. Brīdinājums izteikts dienu pēc tam, kad valsts līderis Kims Čenuns apmeklēja mācības, kurās imitēts bezpilota lidaparātu uzbrukums Dienvidkorejai, vēsta aģentūra "Reuters".

Ziemeļkoreja ceturtdien rīko arī aviācijas mācības, reaģējot uz ASV "B-52" bumbvedēju lidojumiem virs Dienvidkorejas. Phenjana apsūdz Vašingtonu, ka tā plāno uzbrukt Ziemeļkorejai.

"Amerikas Savienotajām Valstīm būtu ieteicams neaizmirst, ka mūsu precīzo mērķēšanas rīku darbības zonā ir Andersona Gaisa spēku bāze Guamā, no kurienes paceļas "B-52", tāpat arī Japāna, kur izvietotas atomzemūdenes un flotes bāze Okinavā," Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA citēja militārās virspavēlniecības pārstāvi.

Japāna un ASV Klusā okeāna bāzes ir Ziemeļkorejas vidēja darbības rādiusa raķešu sasniedzamības zonā, piebilsts "Reuters".

Phenjana ir pastiprinājusi savu kareivīgo retoriku ASV un Dienvidkorejas militāro mācību dēļ. Tāpat izolētā valsts ir saniknota par ANO Drošības padomes pieņemtajām sankcijām, sodot Phenjanu par februārī notikušo kodolizmēģinājumu.

Trešdien Ziemeļkorejas aģentūra KCNA vēstīja, ka valsts līderis apmeklējis bezpilota lidaparātu mācības, kurās simulēts uzbrukums Dienvidkorejai. Medijs ziņoja, ka lidaparāti ir spējīgi dot augsti precīzu triecienu pa ienaidnieka mērķiem.

Ārvalstīm nav skaidri zināms, vai Phenjanas rīcībā patiešām ir bezpilota lidaparāti, bet Dienvidkorejas aģentūra "Yonhap" pagājušajā gadā ziņoja, ka komunistiskā valsts no Sīrijas ieguvusi septiņdesmito gadu ASV mērķa lidmašīnas, ko parasti izmanto pretgaisa aizsardzības mācībās, lai no tām radītu uzbrukumam piemērotus lidaparātus.

Spriedze Korejas pussalā ir krietni pieaugusi pēc Phenjanas trešā kodolizmēģinājuma februārī. Ziemeļkoreja ir draudējusi ar kodoltriecienu ienaidniekiem un lauzusi 1953. gada pamiera vienošanos, kas izbeidza Korejas karu.

Lai gan tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejai nav tehnoloģiskas iespējas realizēt kodoltriecienu ASV, Vašingtona pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pastiprinās savu pretraķešu aizsardzību.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!