Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja jebkurā brīdī ir gatava pielietot kodolieročus, intervijā britu raidsabiedrībai "Sky News" apliecinājis austrumu valsts vēstnieks Londonā Hjans Hakbons.

"Mēs esam gatavi," apliecināja vēstnieks. "Tāpēc es saku, ka Korejas pussalā uzšķilta dzirksts novedīs pie kodolkara," turpina izolētās valsts diplomāts.

"Mēs nerunājam tukšus vārdus. Mēs domājam to, ko domājam. ASV nav monopoltiesības uz kodoluzbrukumiem," brīdina ziemeļkorejietis.

"Jebkurā laikā, jebkurā laikā, jā," Hjans apliecināja, atbildot uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka Ziemeļkoreja ir spējīga izšaut kodolieroci.

Lai gan ir maz šaubu, ka Ziemeļkorejas rīcībā ir kodolbumba, tas nenozīmē, ka valstij ir tehniskas iespējas to nogādāt uz mērķi ar raķeti. Intervijā vēstnieks centās apgalvot, ka Phenjanai ir šāda kapacitāte, norāda "Sky News".

Gadiem ilgi Ziemeļkoreja cenšas radīt pietiekami mazu kodolbumbu, kas būtu transportējama ar ballistiskajām raķetēm.

Ziemeļkoreja 2006., 2009., un 2013. gadā ir veikusi pazemes kodolizmēģinājumus. Analītiķi uzskata, ka Phenjanas rīcībā varētu būt ieroču kvalitātes plutonijs vismaz sešu atombumbu izgatavošanai.

Pēc 2013. gada kodoltesta Phenjana paziņoja, ka ir veiksmīgi izmēģināta "miniatūra kodolierīce". Nekādi pierādījumi tam netika sniegti, tomēr paziņojums satrauca Vašingtonu un Seulu.

Nesen ASV militārie avoti atzinuši, ka Ziemeļkorejai, iespējams, ir izdevies samazināt kodolierīci, norāda "Sky News".

Savukārt 2012. gada decembrī Phenjana veiksmīgi palaida tāla darbības rādiusa raķeti.

Draudus pielietot kodolieročus Ziemeļkoreja ir izteikusi jau iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!