Ziemeļkoreja otrdien īstenoja neveiksmīgu ballistiskās raķetes izmēģinājumu, pārkāpjot pastāvošās ANO rezolūcijas, paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

ANO rezolūcijas aizliedz Ziemeļkorejai izmantot ballistisko raķešu tehnoloģiju, tomēr tā regulāri izšauj maza darbības rādiusa raķetes jūrā pie valsts austrumu piekrastes.

Korejas pussalā ir pastiprinājies saspīlējums, kopš Ziemeļkoreja janvārī veica ceturto kodolizmēģinājumu, kam februārī sekoja liela darbības rādiusa raķetes palaišana.

Neveiksmīgais raķetes izmēģinājums notika ap pulksten 5.20 (23.20 pirmdien pēc Latvijas laika) pie ostas pilsētas Vonsanas valsts austrumos, paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

"Tiek uzskatīts, ka raķetes palaišanas mēģinājums .. bija neveiksmīgs. Mēs analizējam un cieši novērojam situāciju un saglabājam pamatotu aizsardzības stāju," sacīja Aizsardzības ministrijas preses sekretārs.

Ministrija atteicās izteikt pieņēmumus par šīs raķetes tipu, bet Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap" citēja militāru avotu teikto, ka tā bijusi vidēja darbības rādiusa raķete "Musudan".

Ziemeļkoreja aprīlī trīsreiz neveiksmīgi izmēģināja "Musudan", kuras darbības rādiuss ir no 2500 līdz 4000 kilometriem. Šī darbības rādiusa mazākais diapazons ietver visu Dienvidkoreju un Japānu, bet lielākais diapazons – ASV militārās bāzes Guamas salā.

Japānas sabiedriskā raidkompānija NHK vēstīja, ka Japānas valdība pirmdien noteikusi savā armijā apsteidzošu trauksmi ar pavēli pārtvert jebkuru Ziemeļkorejas raķeti, kas apdraudētu Japānas teritoriju.

"Musudan" kā Ziemeļkorejā izstrādāta raķete pirmoreiz tika demonstrēta armijas parādē Phenjanā 2010. gada oktobrī, bet vēl nav veiksmīgi izmēģināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!