Foto: EPA/LETA

Dienvidkoreja otrdien konstatēja mākslīgu zemestrīci Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā, un tā var būt kodolizmēģinājums, kuru Ziemeļkoreja bija draudējusi veikt, pavēstīja Dienviskorejas ziņu aģentūra "Yonhap".

Mākslīgā zemestrīce ar stiprumu 5,1 magnitūda ir konstatēta Kildžu apriņķī, kur atrodas Pungjeri kodolizmēģinājumu poligons, ziņoja "Yonhap".

ASV Ģeoloģiskais dienests paziņoja, ka zemestrīces stiprums bijis 4,9 magnitūdas un tā notikusi viena kilometra dziļumā.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija un prezidenta Zilā nama administrācija paziņoja, ka mēģina pārbaudīt, vai ir noticis kodolizmēģinājums.

Ziemeļkoreja jau vairākas nedēļas ir draudējusi veikt "augstāka līmeņa" kodolizmēģinājumu, neraugoties uz ANO Drošības padomes brīdinājumiem, ka tas izraisītu nopietnas sekas. Ziemeļkoreja līdz šim bija veikusi divus kodolizmēģinājumus 2006. un 2009.gadā.

Ķīnas Zemestrīču pārvalde paziņoja, ka Ziemeļkorejā otrdien konstatētā zemestrīce ir "iespējama eksplozija".

Ķīna, kas ir Ziemeļkorejas ietekmīgākā sabiedrotā, pagājušonedēļ pauda bažas par situāciju Korejas pussalā un aicināja iesaistītās puses zirādīt savaldību. Ķīna vēl nav paziņojusi, vai tā īstenotu soda pasākumus jauna Ziemeļkorejas kodolizmēģinājuma gadījumā.

Japānas zinātnieki otrdien paziņoja, ka Korejas pussalas ziemeļaustrumos konstatētā zemestrīce "atšķiras no normālas zemestrīces". Šī seklā 5,2 magnitūdu zemestrīce ar epicentru 41,2 ziemeļu platuma un 129,3 austrumu garuma grādos notikusi gandrīz tajā pašā vietā, kur 2009.gada maijā tika konstatēta zemestrīce Ziemeļkorejas kodolizmēģinājuma laikā, paziņoja Japānas Meteoroloģiskā aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!